‘Očekujemo gospodarski rast od 0,7 posto unatoč projekcijama MMF-a’

Autor: Agencija VLM , 19. travanj 2013. u 16:31
Photo: Marko Jurinec/PIXSELL

Mrsić je tijekom posjeta Požegi najavio gospodarski rast, pogotovo na području investicija.

– Bez obzira na projekciju MMF-a koja mora i treba uvijek biti konzervativna, mi smo optimistični i predviđamo gospodarski rast od 0,7 posto, posebno na području investicija. One će se ove godine pokrenuti iz nule prema većem obimu proizvodnje i investicija, tako da ćemo u 2014. imati ono što želimo, a to je da ćemo prvi put vidjeti pad broja nezaposlenih – najavio je ministar rada i mirovinskog sustava Mirando Mrsić za posjete Požegi.

Dodao je da očekuje kako će ove godine prvi puta imati veći broj onih koji će dobiti posao od onih koji će ostati bez njega. Njegov domaćin gradonačelnik Zdravko Ronko kazao je da je stopa nezaposlenosti na području grada 17 posto dok je na razini države 21, a u županiji 30 posto.

– Kako je Grad jedan od najvećih investitora na svom području, mi ćemo zasigurno kroz poslove koje smo pokrenuli, a njihova vrijednost je preko stotinu milijuna kuna, doprinijeti padu stope nezaposlenosti – poručio je Ronko.
  
Ministar je izrazio zadovoljstvo i mjerom osposobljavanja mladih bez zasnivanja radnog odnosa u koju je sada uključeno oko 4.500, a prošle godine ih je bilo preko 9.000. 

– U prva tri mjeseca odnos između javnog i privatnog poslodavca koji je koristio ovu mjeru je 60:40 što znači da se približavamo odnosu pola – pola što smo i htjeli postići – kazao je ministar koji je po tom pitanju pohvalio i nastojanja gradske uprave Požege na čelu s gradonačelnikom u kojoj trenutno 27 osoba obavlja svoju stručnu praksu. 

– To je nešto što će doprinijeti osvježavanju javne i državne uprave u kojoj moramo imati bolju dobnu i kvalifikacijsku strukturu – kazao je ministar. 

Gradonačelnik Ronko je dodao kako vjeruje da će mnogi od njih naći mjesto i u gradskoj upravi, a i šire, jer su im njihovi mentori nastojali prenijeti maksimum znanja i iskustva.  

– Mogu reći da sam iznenađen koliko dobro i oni sami to prihvaćaju – kazao je Ronko.

Ministar je tijekom boravka u Požegi održao sastanak s predstavnicima Matice umirovljenika i Sindikata umirovljenika i s osobama koje su u sustavu stručnog osposobljavanja bez zasnivanja radnog odnosa u gradskoj upravi. Posjetio je požešku podružnicu Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje, područnu službu Hrvatskog zavoda za zapošljavanje, tvrtku Zvečevo i Spin Valis te održao sastanak s požeškim obrtnicima.

Komentari (7)
Pogledajte sve

U TRI MJESECA NITKO NIJE ULOŽIO U HRVATSKOJ

http://danas.net.hr/novac/u-tri-mjeseca-nitko-nije-ulozio-u-hrvatsku

Pored tako velikih poreza normalno je da neće nitko uložiti


kako im nije neugodno ovako napamet sipati "prognoze" za koje znaju da ih neće ni blizu ostvariti, i ne samo da znaju da ih neće ostvariti nego znaju i da svatko u ovoj zemlji zna da ih lupaju napamet. super si je smislio to objašnjenje, eto MMF "mora i treba" davati "konzervativne" prognoze tj. na temelju podataka ali zato mi imamo vladu koja je tu da daje "hrabre" prognoze na temelju što se babi snilo. jedva čekam lokalne izbore, ovo kako su prošli na EU izborima će im se za mjesec dana činiti kao rezultat snova iz neke davne davne prošlosti.

Nemam ja nista protiv optimizma, dapace… ali baziranog an cemu? Ako ce biti ovako, onda je to samo laz. Ponovno ce biti novi rebalans, novi krediti… i tako ukrug. Ova vlada ne rjesava probleme, nego novim kreditima sve gura pod tepih.

kako im nije neugodno ovako napamet sipati “prognoze” za koje znaju da ih neće ni blizu ostvariti, i ne samo da znaju da ih neće ostvariti nego znaju i da svatko u ovoj zemlji zna da ih lupaju napamet. super si je smislio to objašnjenje, eto MMF “mora i treba” davati “konzervativne” prognoze tj. na temelju podataka ali zato mi imamo vladu koja je tu da daje “hrabre” prognoze na temelju što se babi snilo. jedva čekam lokalne izbore, ovo kako su prošli na EU izborima će im se za mjesec dana činiti kao rezultat snova iz neke davne davne prošlosti.


…A sto se tice ludjaka, lud je samo onaj koji bi investirao u zemlju s ovakvim narodom koji ce za 2g izabrat mafiju da mu opet vodi drzavu…

Imas pravo zato od nove godine ni nema ni jedne jedine strane investicije jer ludi investitori ne postoje,a narod sigurno nece bit toliko blesav pa ponovno birat mafiju nesposobnih kadrovika koja ce mu omogucit stavljanje zubi na policu i u naredne 4 godine.Lepi Cane ce ponovno biti premijer mozda u nekoj bajci u kojoj spasava 375000 nezaposlenih.

http://www.tportal.hr/biznis/gospodarstvo/255672/HNB-U-zadnja-tri-mjeseca-smo-bez-stranih-ulaganja.html

New Report

Close