‘Očekujemo da će Linić izdržati pritiske bankara’

Autor: Poslovni.hr , 04. lipanj 2013. u 10:59
Photo: Borna Filic/PIXSELL

U udruzi vjeruju u poštene izmjene Zakona o potrošačkom kreditiranju koje će donijeti značajno financijsko olakšanje za 70.000 hrvatskih obitelji.

Udruga Franak službeno je protekli tjedan poslala Ministarstvu financija primjedbe i sugestije na Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o potrošačkom kreditiranju, u sklopu javne rasprave koja je bila otvorena do 31. svibnja 2013., priopćeno je iz Udruge Franak.

Kako se dalje navodi, Udruga Franak podupire čvrsti stav ministra Linića da zauzda samovolju banaka u području određivanja promjenjive kamatne stope u postojećim kreditima s valutnom klauzulom CHF, ali isto tako inzistira na preciznosti odnosnih odredaba u Nacrtu, i to na sljedeći način:

  • novi način određivanja kamatnih stopa u postojećim kreditima dužnicima se mora ponuditi, bez obaveze da dužnici na to i pristanu, jer u dvostranim ugovorima ne smije biti prinude druge ugovorne strane na ugovaranje
  •  potrebno je decidirano naznačiti da će se fiksna marža u postojećim ugovorima o kreditu u kojima je valuta aprecirala više od 20% odrediti na temelju početne kamate i početne referentne kamatne stope IBOR.

Udruga Franak očekuje, kažu, da će ministar Linić izdržati pritiske bankara koji se bore za svoj ekstra profit te da će ostati dosljedan i ispuniti obećanje dano u Hrvatskome saboru na dan kada su izglasane posljednje izmjene i dopune Zakona o kreditnim institucijama. U prilog tome govore i njegovi zadnji medijski istupi, u kojima se moglo čuti da neće odustati od svojeg prijedloga za smanjivanje kamata u kreditima s valutnom klauzulom CHF, u skladu s početnom bankarskom maržom i početnom kamatom, ističe se u priopćenju.

"Ne radi se ni o kakvoj birokratskoj mjeri, nego se radi o primjeni odredaba propisanih Zakonom o obveznim odnosima, koje su banke kršile unazad desetak godina, a u ugovorima o kreditu sklopljenim prije 2010. godine krše ih još uvijek. Zato su potpuno pogrešne insinuacije koje se mogu čuti iz bankarskih krugova o uplitanju države u tržišno poslovanje. Naprotiv, radi se o uplitanju države u nezakonito poslovanje banaka, a to je ipak nešto sasvim drugo. Država ima dužnost i obavezu zaštititi građane od nezakonitog ponašanja banaka. U tome ima potpunu i bezrezervnu podršku Udruge Franak i 70.000 hrvatskih obitelji koje trpe ogromnu materijalnu štetu uslijed bankarske poslovne politike suprotne Zakonu o obveznim odnosima", zaključuju iz Udruge.

Komentirajte prvi

New Report

Close