Obustava stečaja odgođena do svibnja

Autor: Poslovni dnevnik , 03. veljača 2016. u 21:59
Postoji šansa da se novac za stečajni postupak ipak osigura/Goran Kovačić/PIXSELL

Tijekom stečaja, od unovčenja stečajne mase, opreme i zaliha te od zakupa prostorija uprihodovano je 1,8 milijuna kuna.

Vjerovnici Dina Petrokemije za tri su mjeseca odgodili potvrđivanje odluke o obustavi i zaključenju stečaja koju je predložila stečajna upraviteljica  Marija Ružić i to zbog nedostatka novca za pokriče troškova procesa i zbrinjavanje otpada iz pogona. Odluka o odgodi pala je u srijedu na Skupštini vjerovnika jer, potvrdila je Ružić, postoji mogućnost da se potrebni novac ipak osigura.

Pojasnila je da je odluka o obustavi stečaja skinuta s dnevnog reda, jer je izgledno da će se novac za stečaj ipak osigurati. No vjerovnici su ipak usvojili njezino  izvješće kojim je naglasila da problemi u Dini nisu riješeni, da nema novca za stečajni postupak kao ni za zbrinjavanje opasnog otpada, koji se procjenjuje na 11 milijuna kuna. Radi sigurnosti i čuvanja pogona, sud je odobrio da ona i u veljači zaposli vatrogasce, čuvare i kontrolore pogona. Tijekom stečaja, od unovčenja stečajne mase, opreme i zaliha te od zakupa prostorija uprihodovano je 1,8 milijuna kuna.

Ružić navodi da je utvrđeno kako su tijekom predstečajne nagodbe evidentirani propusti koji do otvaranja stečaja nisu otklonjeni. Iz dokumenata proizlazi kako se u Dini nalaze velike količine opasnih otpadnih tvari o kojima se nakon obustave proizvodnje nije vodila primjerena briga, niti provodile zakonske sigurnosne mjere. Izrađen je i eleborat o zatvaranju postrojenja, po kojemu bi trošak zatvaranja bio 77,3 mil. kuna, a zatvaranje bi se obavljalo do 2019. Tražbine vjerovnika premašuju  2 milijarde kuna, ukupna imovine procijenjena je na oko 460 mil. kuna, a razlučni vjerovnici potražuju 670 milijuna.

Komentirajte prvi

New Report

Close