O Londonu ovisi izručenje, ali i objava tablica tražbina

Autor: Jadranka Dozan, Suzana Varošanec , 08. studeni 2017. u 13:50
Foto: Borna Filić/PIXSELL

Objava tablica potraživanja mogla bi čekati stav arbitražnog suda u Londonu od kojeg Ramljak traži očitovanje oko lex Agrokora.

Ivica Todorić u utorak ujutro predao se u londonsku policijsku postaju Charing Cross, gdje je uhićen prema Europskom uhidbenom nalogu. Već za popodnevne sate najavljeno je da će se prepratiti na sud koji se bavi pitanjima izručenja, Westminster Magistrates' Court. 

Do zaključenja Poslovnog dnevnika još nije bilo nikakvih informacija o tom saslušanju, ali Todorićevi su suradnici navodno računali da bi nakon saslušanja mogao biti pušten na slobodu, uz jamčevinu. To što se, očito uz konzultacije s londonskim odvjetničkim timom, odlučio predati, ne znači mnogo u smislu odgovora na brojna otvorena pitanja, pa tako ni ono o tome je li to signal da 'glatko' pristaje na izručenje hrvatskim pravosudnim tijelima. A o tome, među ostalim, ovisi i koliko bi moglo potrajati do njegova povratka u Hrvatsku.

U slučaju Agrokor glavni reflektori očito se nakratko sele u London, a brojnim pitanjima o kojima se u toj sagi raspreda na razini spekulacija ili teorija zavjera, Todorićev potez dodaje i neka nova, ne samo u smislu pravno-procesnih pozicija. Pravosudna dimenzija sage o Agrokoru svakako je zasjenila bizinis aspekt i tekuće aktivnosti izvanredne uprave koncerna koje su za većinu dionika krize Agrokora zapravo važnije od sudbine samoga Todorića. Jedna od najaktualnijih je objava tablica ispitanih tražbina, koje su ujedno i ključna polazna točka za proces nagodbe i prateće planove restrukturiranja. A prema domaćim poslovnim krugova, taj je korak također vezan uz London i pravosuđe. Naime, za objavu tablica tražbina oko 6000 Agrokorovih vjerovnika zakonski je rok, tvrdi se, 20. studenoga. 

Premda neslužbeni izvori bliski koncernu tvrde da bi se konkretni iznosi tražbina 'crno na bijelo' trebali saznati do kraja tjedna, mnogi računaju da bi se čin mogao ponovno pomaknuti, a kao mogući razlog navodi se čekanje očitovanja arbitražnog suda u Londonu u vezi sa zahtjevom Ante Ramljaka za priznavanjem lex Agrokora. Ta je inicijativa bila odgovor na Sberbankovo pokretanje dvaju arbitražnih postupaka u Engleskoj, zbog neplaćanja kredita od 100 i 350 mil. eura. Kako je u vezi s tim nedavno objašnjavao odvjetnik Tin Dolički, "zakon zabranjuje dvostruku naplatu, dvostruko vođenje postupka, ili kako mi pravnici kažemo, dvostruku litispendenciju. Ne može se o istoj stvari odlučivati na dva različita mjesta u isto vrijeme".

Takvim postupkom Sberbank će se dovesti u pravnu krizu, zbog čega drugi vjerovnici to nisu htjeli napraviti, naglasio je tom prilikom. U poslovnim se krugovima procjenjuje da izvanredna uprava kalkulira s tablicama zbog toga što bi očitovanje londonskog arbitražnog suda o (ne)priznavanju lexa moglo utjecati i na ukupan iznos tražbina koje će sutra preko stalnog vjerovničkog vijeća odlučivati o nagodbi. Predaja Ivice Todorića, pak, pored toga što otvara niz pitanja, ima i zanimljiv tajming. Događaj je to koji ide ususret jednoj od prijelomnih točki procesa započetog u Hrvatskoj kroz trenutačno nepravomoćno rješenje o provođenju istrage. Kako pojašnjava odvjetnik Anto Nobilo, izgleda da se Todorić predao u tjednu u kojem se očekuje da će hrvatski sud donijeti odluku o pravomoćnosti rješenja o istrazi.

"Krajem tjedna ističe rok za žalbu i osumnjičenom Ivici Todoriću jer je 8 dana rješenje o istrazi visilo na oglasnoj ploči, a nakon toga teče i rok od 8 dana za žalbu, što znači da će tada trebati donijeti odluku hoće li to rješenje postati pravomoćno. O tome odlučuje sud", kaže Nobilo. Hoće li se prije toga doznati status Ivice Todorića ovisi u prvom redu o Westminsterskom sudu, gdje je prema hrvatskim novinarima koji su jučer izvještavali iz Londona da je dnevnom redu bilo 11 saslušanja. Prema Reutersu Todorić se protivi izručenju Hrvatskoj, što su naši sugovornici iz pravne struke i očekivali smatrajući da tijek stvari govori u prilog tome da će Todorić zatražiti politički azil. To misli i Nobilo, koji predaju naziva "demonstracijom pozicije osumnjičenika da nije u bijegu jer se on dobrovoljno predaje policiji kada je čuo da ga traži".

"Predaja policiji je snažna poruka kojom se povećavaju šanse da se on brani sa slobode sve dok se postupak izručenja pravomoćno ne okonča na bilo koji način. Kako se on može protiviti izručenju i pravnim radnjama dokazivati da za to nema uvjeta, ostaje za vidjeti hoće li to i učiniti, a sud će odlučiti", kaže Nobilo.  Za cijelo vrijeme tog postupka, koji prema ocjenama britanskih odvjetnika u slučaju protivljenja izručenju može trajati i do šest mjeseci, Todorić se može braniti sa slobode, što Nobilo i očekuje.

Kaže kako mu može biti određena jamčevina, ali i ne mora, sve ovisi o tome kako će sud procijeniti. No, na pitanje u kojem trenutku DORH može Ivicu Todorića ispitati, Nobilo je izričit u odgovoru da je to moguće učiniti i sad video linkom u Londonu. "Ipak, mislim da to nije nužno, jer ako DORH smatra da će biti izručen, pričekat će na to, tim više što će istraga trajati barem godinu dana. U ranoj smo fazi istrage, DORH tek skuplja dokaze i nitko od 14 osumnjičenika nije iznio cjelovitu obranu, što je logično budući da nitko od nas nije vidio spis jer rješenje o istrazi nije pravomoćno. U ovoj fazi ne slažu se obrane, a oni koji će to činiti tijekom istrage vjerojatno će to činiti u zadnjoj fazi istrage, a moguće je i da će neki čekati da to učine u fazi glavne rasprave", kaže Nobilo.

Komentari (1)
Pogledajte sve

Složen je problem odnos države i privatnika. U načelu država je nadležna nad svim u državi(država=vlada+ parlament+ sudstvo). na kraju će se sve svesti na novac. Agrokor je u velikom gubitku ali vidim da vlasnik i njegova obitelj nisu. Za mene je krucijalno pitanje koliko privatnik može uzeti sebi od profita? Kina je komunistička zemlja, privatna svojina je priznata, partija kontrolira sve i to je formula uspjeha u Kini.

New Report

Close