Novi trend su trgovački centri u turističkim mjestima na moru

Autor: Ivan Pandžić , 09. prosinac 2008. u 22:00

Vlasnik tvrtke Krosna Vedran Malenica s partnerima započinje sljedeće godine gradnju tri trgovačka centra u Dalmaciji, vrijedna oko 65 milijuna eura

Za razliku od dosadašnjeg fokusa investitora pri gradnji trgovačkih centara na Zagreb i veće gradove započeo je zaokret prema manjim gradovima.

Vlasnik splitske tvrtke Krosna Vedran Malenica s partnerima započinje sljedeće godine gradnju tri trgovačka centra u Dalmaciji, vrijedna oko 65 milijuna eura – u Makarskoj, Imotskom i Šibeniku. Već su u visokoj fazi pripreme i trgovački centri u Pločama i Puli. Malenica je dosad bio najpoznatiji kao vlasnik tvrtke koja je otvorila u Hrvatskoj 30-ak maloprodajnih prodavaonica pod brendom Accessories, a proširio se i u Makedoniju, Sloveniju i Austriju. “Strategija se temelji na izlasku iz velikih gradova i ulazak u manja turistička mjesta. Sva ona s okolicom imaju iznad 50.000 stanovnika, a računamo i na velik broj turista. Uopće nećemo ići na velike gradove ni s jednim našim projektom jer smatramo da manji gradovi imaju velik potencijal.”, rekao je Malenica za Poslovni dnevnik. Najveći projekt, koji će se početi graditi na ljeto, gotovo je u samom središtu Makarske i vrijedi više od 40 milijuna eura. Do svibnja 2010. izgradit će se prvi trgovački centar treće generacije sa 27.000 četvornih metara izgrađene površine, kinodvoranama, ugostiteljstvom i maloprodajom.

Nova tvrtka
Zajedno s partnerima, tvrtkom Poyel Romea Krešića, Romanom Rajićem, sinom većinskog vlasnika TEP-a Marijana Rajića, i splitskim poduzetnikom Antom Marinovićem osnovana je tvrtka Aqua Alfa koja će biti formalni investitor. “Za Makarsku i ostale projekte već je prije s bankama u potpunosti zatvorena financijska konstrukcija i projekti će se sigurno sagraditi”, kaže Romeo Krešić, vlasnik Poyela. Ekipa poduzetnika, Malenica, Rajić, Krešić i Marinović, usko surađuje s projektantskim studijom Morfosis koji je radio projekte za sve planirane trgovačke centre na obali.

Kupljeno zemljište
Druga po veličini je investicija u Imotskom gdje će se na ulazu u grad graditi trgovački centar sa 18.000 četvornih metara bruto površine, a procjena investicije je između 11 i 12 milijuna eura. U Šibeniku se u predjelu Njivice gradi trgovački centar od devet tisuća četvornih metara za koji Malenica kaže da će zajedno s kupnjom zemljišta biti investirano oko 14 milijuna eura.Oba manja projekta trebala bi biti završena do kraja 2009. godine jer je zemljište kupljeno i većina dozvola pripremljena, pa gradnja počinje u prvom tromjesečju 2009. godine. Za projekte u Puli i Pločama Malenica još nije htio otkrivati detalje jer sve pripreme nisu okončane. Najavio je da će u budućnosti biti još projekata centara u manjim gradovima.

činjenice

Makarska rivijera
Centar u Makarskoj vrijedan 40 milijuna eura imat će 27.000 četvornih metara s kinodvoranama i ugostiteljstvom – 300 metara od rive
Imotski
Centar u Glavini Donjoj imat će 18.000 četvornih metara, a u gradnju se ulaže između 11 i 12 mil. eura
Šibenik
Investicija u Njivicama s kupnjom zemljišta vrijedi 14 mil. eura i imat će 9000 četvornih metara

Komentirajte prvi

New Report

Close