Novi projekt EU za male i srednje tvrtke

Autor: HUP , 25. rujan 2013. u 22:00
Zanimljiva je ali i pomalo zastrašujuća neposredna budućnost privatnog sektora u Hrvatskoj

Projekt će pružati direktnu pomoć velikom broju MSP-a te će im pomagati u rješavanju pojedinih marketinških izazova.

Novi projekt financiran sredstvima Europske unije započeo je 1. srpnja 2013. godine, danom stupanja Republike Hrvatske u punopravno članstvo EU. Projekt je usmjeren na mala i srednja poduzeća (MSP) te će obuhvatiti mnoge prilike i prijetnje s kojima se pojedini sektori suočavaju prilikom ulaska u EU. Članstvo u EU otvara hrvatskom gospodarstvu direktan pristup tržištu s više od pola milijardi stanovnika.

Time se stvaraju brojne mogućnosti za napredak hrvatskih MSP-a koja su spremna tražiti  nova tržišta. S druge strane, ulazak u EU znači da mala i srednja poduzeća u ostalih 27 zemalja EU imaju jednak pristup hrvatskom tržištu te će hrvatska poduzeća morati biti veoma aktivna kako bi sačuvala svoje pozicije na domaćem tržištu. Bit će to zanimljivo ali i pomalo zastrašujuće za neposrednu budućnost privatnog sektora u Hrvatskoj. Zbog toga je Projekt SMEPASS II u Hrvatskoj započeo u pravi trenutak. U sljedeće dvije godine projektni tim surađivat će s velikim brojem hrvatskih MSP-a te će im pružati podršku u marketingu, razvoju novih proizvoda i sustavu upravljanja kvalitetom. To su područja u kojima je velikom broj hrvatskih malih i srednjih poduzeća potrebna pomoć, obzirom da se suočavaju s izazovima koje donosi članstvo u EU.  

Konkurentnost
Kao voditelj tima Projekta SMEPASS II, gospodin Stephen O'Mullane kaže, "članstvo u EU pruža velike mogućnosti hrvatskim malim i srednjim poduzećima koja stalno rade na poboljšanju konkurentnosti, ali ima i kobne posljedice za ona koja to ne čine". S obzirom da svaki aspekt rada pojedine tvrtke utječe na njenu konkurentnost, nema sumnje da su marketing (zajedno s razvojem proizvoda) te sustavi upravljanja kvalitetom dva ključna područja za hrvatska mala i srednja poduzeća. Upravo iz tog razloga Projekt SMEPASS II je usmjeren na dva navedena ključna elementa za uspješan rast i razvoj tvrtki. Projekt će pružati direktnu pomoć velikom broju MSP-a te će im pomagati u rješavanju pojedinih marketinških izazova ili u područjima sustava upravljanja kvalitetom, što bi moglo utjecati na njihovu sposobnost da adekvatno zaštite svoja tržišta ili da potraže nova.   

Priprema projekata
U skladu s time, Projekt SMEPASS II također će pomoći velikom broju poduzetnika u pripremi projektnih prijedloga za programe bespovratnih potpora koji će se financirati iz Strukturnih fondova. Ta vrsta pomoći pružat će se perspektivnim malim i srednjim poduzećima koja su orijentirana na rast i koja su već postigla značajne poslovne uspjehe i demonstriraju konkurentnu prednost nad ostalima. Ovo je zasigurno izazovno vrijeme za razvoj privatnog sektora u Hrvatskoj,  a iz tog razloga Projekt SMEPASS II posebno je pripremljen kako bi pružao pomoć onim tvrtkama koje se suočavaju s tim izazovima. Projekt je trenutno započeo s procesom odabira tvrtki koje će primati direktnu pomoć u pripremi za Strukturne fondove. Krajem ove godine bit će objavljen Javni poziv za iskaz interesa na koji će se moći prijaviti mala i srednja poduzeća u Hrvatskoj, a na temelju kojeg će moći primiti besplatnu uslugu poslovnog savjetovanja u području domaćeg i međunarodnog marketinga te poboljšati svoje sustave upravljanja kvalitetom (uključujući i pomoć prilikom pripreme za certifikaciju od različitih međunarodnih akreditacijskih tijela).

Glavni partner u provedbi ovog Projekta je Ministarstvo poduzetništva i obrta, dok su Hrvatska gospodarska komora (HGK), Hrvatska udruga poslodavaca (HUP), HAMAG INVEST i Hrvatska obrtnička komora (HOK) glavni dionici. Sudjelovanjem u Projektu sljedeće dvije godine navedene institucije doprinijet će razvoju sektora MSP-a. Projekt provodi tvrtka Eurecna SpA  iz Italije u konzorciju s tvrtkom WYG International iz Ujedinjenog Kraljevstva i hrvatskom podružnicom WYG Savjetovanje te tvrtkom Prysma iz Španjolske. U okviru projekta održat će se seminari za mala i srednja poduzeća u sljedećim gradovima: Dubrovnik, Karlovac, Osijek, Pula, Rijeka, Split, Varaždin, Zadar i Zagreb. Prvi seminari održat će se u studenome i prosincu 2013. godine. Potom će slijediti seminari u svibnju i listopadu 2014. godine. Prije svakog novog kruga seminara održat će se niz sastanaka s MSP-ovima koji žele primati direktnu pomoć u gore navedenim područjima. Projekt će, tijekom dvije godine provedbe, angažirati velik broj hrvatskih i međunarodnih stručnjaka. Svi oni bit će odabrani u strogom i transparentnom selekcijskom procesu uz podršku svih partnera konzorcija  (Eurecna, WYG i Prysma). Razgovori i ostali proces odabira obavljat će se tijekom listopada, studenoga i prosinca ove godine s ciljem angažiranja stručnog tima koji će biti spreman za aktivnosti koje će započeti 2014. godine. 

Sve upite i detalje o aktivnostima Projekta mogu se dobiti slanjem e-maila na: info@smepass2.eu.

Komentirajte prvi

New Report

Close