Novi čelnik HBOR-a može biti arheolog, fizičar, arhitekt…

Autor: Marija Brnić , 24. travanj 2017. u 13:58
Stiglo 15 prijava, ali broj nije finalan, Foto: Daniel Kasap / Pixsell

Ministarstvo financija za razvojnu banku traži šarolike kvalifikacije

Kadroviranje u državnim poduzećima standardno je osjetljiva tema, no prvi natječaji koje je za nekoliko njih otvorio ministar državne imovine Goran Marić pobudio je dodatno zanimanje zbog neujednačenih kriterija koje traži od potencijalnih menadžera. Konkretno, u tijeku su natječaji za čelnike u tvrtkama u kojima je Vlada početkom godine imenovala privremene uprave.

Traži se direktora za Croatia airlines i Odašiljače i veze, tri člana uprave Hrvatske pošte, te predsjednika i dva člana uprave Narodnih novina, a ovih dana istekao je rok za predaju ponuda za mjesto predsjednika i dva člana uprave Hrvatske banke za obnovu i razvoj (HBOR). U slučaju prva četiri poduzeća kandidati moraju imati završene studije ekonomije ili odgovarajuće struke, radno iskustvo od 10 godina, od čega pet na rukovodećim mjestima.

Međutim, kod kandidata za menadžment HBOR-a, osim diplome ekonomskog ili pravnog fakulteta u obzir dolaze i one s fakulteta fizike, matematike, elektrotehnike, arhitekture i strojarstva. Podrazumijeva se i da kandidati na HBOR-ovu natječaju imaju desetgodišnje iskustvo u struci za koju su educirani, od čega minimalno pet na rukovodećim pozicijama. No, zašto se u potragu za kadrovima za upravljanje za razvoj i izvoz važnom državnom financijskom institucijom poseže u tako širokom strukovnom krugu, pitali smo u Ministarstvu državne imovine.

Neuobičajeno širok dijapazon sektora objašnjavaju inicijativom – Ministarstva financija. Zatražili su za natječaj za čelnike HBOR-a, kažu u Ministarstvu Gorana Marića, veći broj mogućih stručnih kvalifikacija iz kojih se poziva zainteresirane kandidate, i to zbog specifičnih uvjeta poslovanja HBOR-a. Smatrali su, dodaju u Ministarstvu državne imovine, da je to potrebno budući da HBOR dolazi u doticaj s poduzetnicima iz brojnih djelatnosti.

Na čelu HBOR-a, odlukom Vlade u siječnju, trenutno je predsjednica Uprave Tamara Perko, koja je u razvojnu banku došla s pozicije direktorice projektnog i strukturnog financiranja Zabe. Uz nju, privremeni šestomjesečni mandat dobila je i pravnica Martina Jus, članica uprave koja je već odradila jedan mandat na toj poziciji u HBOR-u. Svi prethodnici na čelu HBOR-a bili su ekonomisti – Dušan Tomašević, Vladimir Kristijan i Anton Kovačev.

Natječaj za novi menadžment HBOR-a je završen i zaprimljeno je, prema prvim informacijama, 15 prijava, a kako se još čeka kandidature poslane putem pošte, broj natjecatelja možda bude i veći. Koliko je fizičara, arhitekata i elektrotehničara iskazalo interes za vođenje HBOR-a, bit će poznato nakon obrade prijava koja slijedi idućih dana. 

Komentirajte prvi

New Report

Close