Nobelova nagrada za psihološki pristup

Autor: Tomislav Pili , 09. listopad 2017. u 22:00
Richard Thaler rođen je 1945. u New Jerseyju REUTERS

Ovogodišnji nobelovac dobio je i nagradu od devet milijuna kruna (944.000 eura).

Richard Thaler, profesor bihevioralne ekonomije na sveučilištu u Chicagu dobitnik je Nobelove nagrade za ekonomiju za 2017. godinu. Kraljevska švedska akademija znanosti objavila je u ponedjeljak ovogodišnjeg laureata u tom području, a odluku je obrazložila činjenicom da je Thaler jedan od pionira bihevioralne ekonomije, znanstvenog područja koje je posljednjih godina s ruba znanosti ušlo među uobičajene sfere interesa ekonomista.

Thaler je ovjenčan Nobelovom nagradom jer je u svojim istraživanjima uklopio psihološke aspekte u proces donošenja ekonomskih odluka. U obrazloženju odluke se navodi da su Thalerovi radovi pokazali kako ograničeno znanje pojedinca u procesu donošenja odluka, zajedno s posljedicama socijalnih preferencija i nedostatka samokontrole, mogu utjecati na ekonomske odluke ljudi kao i na tržišni rezultat. Jedan je i od naglasnijih zagovornika “teorije gurkanja”, koncepta bihevioralnih znanosti koji smatra da male intervencije u okolišu mogu ohrabriti ljude na donošenje drugačijih odluka.

Ovogodišnji laureat – rođen 1945. godine u New Jerseyju – direktor je i Centra za istraživanje odluka na Booth školi ekonomije u sklopu sveučilišta u Chicagu. Inače, pojavio se kao statist i u filmu Big short koji govori o izbijanju velike financijske krize 2008. godine sjedeći pored Selene Gomez za kockarskim stolom. Uz slavu u znanstvenim krugovima, novopečeni nobelovac dobio je i novčanu nagradu od devet milijuna švedskih kruna, odnosno više od 944.000 eura.

Komentirajte prvi

New Report

Close