‘Nije to administracija nego ugrožavanje sigurnosti’

Autor: Poslovni dnevnik , 05. listopad 2016. u 22:00
European Coastal Airlines obustavio letove/D. U/PIXSELL

Agencija za civilno zrakoplovstvo kaže da su tvrdnje ECA-e neprimjerene i neprofesionalne.

Hrvatska agencija za civilno zrakoplovstvo (HACZ) poručila je u srijedu, nakon što je European Costal Airlines (ECA) privremeno obustavio sve letove hidroaviona na Jadranu, da čeka dokaze o otklanjanju nedostataka na tri zrakoplova ECA-e, ističući da je djelovala u okviru svojih nadležnosti i s ciljem osiguravanja sigurnosti zračnog prometa.

ECA je uz obustavu letova najavila otkaz za 130 radnika do kraja studenoga ustvrdivši da su na to "primorani zbog samovolje administrativnih tijela". U HACZ-u te tvrdnje smatraju "neprimjerenim i neprofesionalnim". HACZ obrazlaže kako je ECA 28. kolovoza dostavila dokaze o otklanjanju dijela nesukladnosti utvrđenih inspekcijom završenom 12. kolovoza, čime joj je omogućeno izvođenje letova s jednim zrakoplovom u hrvatskom i jednim u danskom registru, ali ne i za preostala tri na kojima su utvrđeni nedostaci.

Nije, ističu, riječ o administrativnim nedostacima već o značajnim odstupanjima od propisa i smanjenju sigurnosnih standarda. "Kako za preostala 3 zrakoplova do danas nisu dostavljeni dokazi o otklanjanju nesukladnosti, pretpostavljamo da ECA nije u mogućnosti u razumnom roku otkloniti sve utvrđene nedostatke ili je, pak, obustava letova posljedica procjene ECA-e da nastavak operacija u jesensko-zimskom periodu nije profitabilan", poručio je HACZ, koji smatra da su medijski istupi ECA-e "samo jedan u nizu pritisaka koji imaju za cilj utjecati na odluke HACZ-a". 

Komentirajte prvi

New Report

Close