Presedan iz Zablaća: Nije kriva država već loša odluka investitora

Autor: Suzana Varošanec , 16. studeni 2016. u 13:56
Odluka arbitražnog suda ICSID bit će argument u ostalim sporovima/Duško Jaramaz/Dino Stanin/PIXSELL

Protiv RH pokrenuto je dosad osam arbitražnih sporova zbog zaštite stranih ulaganja. Dovršena su tri takva postupka, svi u korist Hrvatske.

Uspjeh Državnog odvjetništva RH u zastupanju države u međunarodnim sporovima, kojim je u cijelosti odbijen tužbeni zahtjev za višemilijunsko obeštećenje stranih investitora na platou Zablaće kod Šibenika, vratio je u fokus tri godine staru parnicu, široj javnosti praktički nepoznatu, uz pitanje što to znači za slične sporove države i stranih investitora. Hrvatska je ovu parnicu, naime, dobila u postupku vođenom pred Međunarodnim centrom za rješavanje ulagačkih sporova (ICSID), i kako se čini, taj bi pravorijek mogao imati dalekosežne posljedice u sličnim sporovima sa stranim investitorima, i to ne samo onima koji se tiču spornenja u pogledu prostorno-planske dokumentacije, već i u značajnom broju drugačijih predmeta.

Ukratko, nakon što je DORH sa svojom pravnom argumentacijom polučio 100-postotni rezultat, iz tog pravosudnog tijela potvrđeno nam je da je za Republiku Hrvatsku vrlo važan stav iz pravorjeka koji kaže da investitori moraju snositi posljedice svojeg propusta u angažiranju stručnjaka da provedu dubinsku analizu prije samog ulaganja. Drugim riječima to znači, tumače iz DORH-a, da država ne može odgovarati za štetu koja je posljedica pogrešne poslovne odluke tužitelja. "Ovo pravno shvaćanje moći će se isticati u značajnom broju arbitražnih postupaka kao prigovor države tužiteljima – investitorima", navode iz DORH-a. Od osamostaljenja Republike Hrvatske protiv nje je pokrenuto ukupno osam arbitražnih postupaka zbog povrede bilateralnih ugovora o poticanju i zaštiti stranih ulaganja. Dovršena su tri takva postupka, u kojima je DORH zajedno sa stranim odvjetničkim društvima zastupao RH, i sva tri su riješena u korist Republike Hrvatske.

 

53milijuna

eura odštete traži B3 Croatien Courier zbog nerazvijanja poštanskog tržišta

Tako je odbijena tužba austrijskog investitora Adriabeteiligung vs. RH vrijedna 80 milijuna eura, Ulemek vs. RH teška 2,67 milijuna USD i konačno, obitelj van Riet vs. RH zbog 32 milijuna eura štete. Međunarodni centar je zaprimio zahtjev u predmetu Radošević vs. RH koji je, povodom prigovora DORH-a, Tajništvo odbilo registrirati tako da se postupak nije niti vodio. Ovi podaci, pak, potvrđuju da je do sada DORH uspješno zastupao Republiku Hrvatsku i obranio njene imovinske interese u svim arbitražnim postupcima koji su do sada dovršeni.  S druge strane, trenutno se pred Međunarodnim centrom za rješavanje ulagačkih sporova protiv Hrvatske vode još četiri arbitražna postupka, u kojima DORH zastupa državu zajedno sa stranim odvjetničkim društvima. Posrijedi je arbitraža koja se vodi po tužbi Georga Gavrilovića i Gavrilović d.o.o. kojom zahtijevaju naknadu štete od 198 milijuna eura, zajedno sa svim troškovima arbitražnog postupka i kamatama.

Arbitražni postupak je pokrenut radi rješavanja spora koji je posljedica provedenog stečajnog postupka u kome je stečajni sud, tadašnji Okružni privredni sud u Zagrebu, još 1991. prodao tužitelju pet trgovačkih društava kao pravne osobe, a da nije utvrdio imovinu prodanih pravnih osoba i zbog toga izgubljenu dobit u poslovanju. Tužitelj tvrdi da je RH prekršila odredbe međunarodnog ugovora koji je sklopila s Republikom Austrijom. Nadalje, B3 Croatien Courier Cooperativ traži naknadu štete u iznosu od 53 milijuna eura jer je, prema njihovim tvrdnjama, RH prekršila odredbe međunarodnog ugovora sklopljenog s Kraljevinom Nizozemskom jer nije provela liberalizaciju poštanskog tržišta. Naknadu štete od RH traži i Amlyn Holding (točan iznos još nije specificiran), koji tvrdi da je RH prekršila odredbe Energetske povelje i međunarodnog ugovora sklopljenog sa Kraljevinom Nizozemskom.

Prema tim  tvrdnjama, RH je namjerno uništila njegovu investiciju jer je postupala diskriminatorno prema njemu, proizvoljnim promjenama pravnog okvira i na druge različite načine usporavala realizaciju njihova projekta Postrojenja – Termoelektrane na biomasu snage 20 MW. Pred Međunarodnim centrom je pokrenut i novi arbitražni postupak protiv Hrvatske po zahtjevu UniCredito Bank Austria i Zagrebačke banke zbog povrede međunarodnog ugovora sklopljenog sa Republikom Austrijom i naknade štete. Također nije specificiran iznos, a posrijedi je tužbeni zahtjev zbog izmjene Zakona o potrošačkom kreditiranju i konverzije kredita iz švicarskog franka u euro.

Iz DORH-a napominju da ne zastupaju RH u arbitraži koja se vodi pred Međunarodnim centrom po tužbi MOL-a protiv naše države zbog povrede ugovora o zaštiti stranih ulaganja.  U ovim postupcima domaće pravo se smatra činjenicom koju se mora dokazati, objašnavaju iz DORH-a. Stoga je putem stručnih mišljenja eksperata trebalo dokazati usklađenost propisa koji uređuju prostorno planiranje, a moralo se rekonstruirati i sve radnje koje je investitor poduzeo prije i nakon svoje investicije. I konačno, Tribunal je prihvatio DORH-ovu obranu u dijelu gdje su tvrdili da je tužitelj prije investicije, odnosno kupnje zemljišta na obali Jadranskog mora, trebao angažirati stručnjaka za urbanizam i utvrditi što, kako i pod kojim uvjetima se može graditi na dotičnoj nekretnini, a što isti nije učinio. 

Komentirajte prvi

New Report

Close