Nije dovoljno Đ. Popijaču dati nove zadatke

Autor: Mirela Klanac; Snježana Vujisić Sardelić , 20. listopad 2010. u 22:00

I M. Matulović-Drpulić je imala zadatak uklanjanja birokratskih prepreka ulagačima, ali nije uspjela

Postavljanje potpredsjednika Vlade za investicije bio bi dobar korak, ali taj je manevar u ovome trenutku premalo s obzirom na to kakva nam je ulagačka klima u zemlji – mišljenje je jednog utjecajnog poduzetnika koji je bio spreman razgovarati o temi, ali s obzirom na imena osoba koje se “izlistavaju” u javnosti kao potencijalni kandidati za tu poziciju, želio ostati anoniman.

Od toga tko će eventualno doći na tu poziciju puno je važnije, smatra, reorganizirati mrežu ministarstava i dio državne administracije kako bi ustroj postao logičniji i prohodniji. “Energetika i zaštita okoliša, posebice sada kada se najavljuju golema ulaganja u taj sektor, nužno bi se morale naći u istom ministarstvu. Te su dvije djelatnosti u svojoj srži u sukobu interesa i samo pod jednim krovom može se postizati balans u vođenju budućih energetskih projekata. Bez rješavanja tih i sličnih pitanja, novom potpredsjedniku, koga god Jadranka Kosor izabere, bit će se jako teško probijati kroz prepreke koje su svima već poznate, a nitko ih do do sada nije uspio riješiti,” smatra naš sugovornik. Poduzetnici naglašavaju da je druga važna pretpostavka za efikasno obnašanje te funkcije da budući potpredsjednik Vlade doista ima ultimativnu podršku premijerke i ostalih ministara kako bi i stvarno postao koordinator ulaganja. Primjer ministrice Marine Matulović Dropulić, koja je prije pola godine postavljena za koordinatoricu za uklanjanje administrativnih prepreka, pokazuje da to do sada u toj formi nije bilo uspješno. Poduzetnici za sada vrlo oprezno ocjenjuju da bi Đuro Popijač mogao biti uspješniji na tom poslu. Smatraju ga logičnim rješenjem s obzirom na to da bi nedostatak vremena za upoznavanje djelovanja Vlade bilo kojoj osobi izvan sustava uzeo dodatno vrijeme. U međuvremenu se upoznao s radom ministarstva i nema više slabosti koje u Vladi donosi status nestranačke osobe.Ivan Ergović, predsjednik Uprave Nexe Grupe kaže da takav potez može samo pozdraviti jer su, u inače otežanim uvjetima poslovanja, komplicirane i dugotrajne procedure i dodatan uteg. “Na našim smo se primjerima uvjerili u sporost državne birokracije pa nam od, npr. studije utjecaja na okoliš do ishođenja dozvole za gradnju prođe i dvije godine, iako bi zakonski taj proces trebao trajati 10 mjesci,” kaže Ergović.

Kako dalje

Certifikati za županije
Još osam hrvatskih županija treba ući u Program certificiranja regija za ulaganja. Hrvatske županije trebale bi postići slične informacijske, imovinske te marketinške standarde za privlačenje stranih ulagača.

Katalog privatnih investicija
Ministar gospodarstva Đuro Popijač naglašava da je privlačenje ulagača prioritet gospodarske politike i zato će uskoro Ministarstvo kompletirati investicijski potencijal privatnog sektora. Paul Vandoren poručuje da je korupcija najveća mora za investitore te se nada da će hrvatske vlasti u idućim mjesecima uvjeriti EK i zemlje članice da su pokrenuti nezaustavljivi trendovi učinkovitih istraga i procesuiranja.

Nije dovoljna samo nova funkcija nego koordiniran rad svih državnih tijela
Ivan Ergović Nexe grupa

Biznis ne dolazi tamo gdje je slaba vladavina prava i visoka korupcija
Paul Vandoren, šef Delegacije EK u Hrvatskoj

Komentirajte prvi

New Report

Close