‘Nije bilo nikakvih malverzacija’

Autor: Ana Blašković , 16. lipanj 2015. u 22:00
Nije bilo velike reakcije na burzi: cijena dionice Atlantske plovidbe pala je u utorak 2,4 posto, na 202,99 kn/Zvonimir Pandža/PIXSELL

I PBZ CO, koji je među 10 najvećih dioničara, čeka rasplet. Prodaja je navodno zadnja opcija.

Atlantska plovidba odbacila je špekulacije da su upravo oni neimenovana tvrtka na koju prstom upire Sigurnosno-obavještajna agencija (SOA) kao primjer gospodarskih malverzacija.

Demantiraju zloupotrebe te najavljuju tužbe zbog zbog ugrožavanja ugleda. Nakon kritika da se ne bavi gospodarskim kriminalom, SOA se u godišnjem izvješću pohvalila otkrićem da su prilikom privatizacije velike tvrtke u kojoj je država značajan suvlasnik odgovorni zlorabili položaj i ovlasti. Fiktivnim pozajmicama od stotinjak milijuna kuna navodno su kupovali dionice na svoje i imena pouzdanika postavši značajni dioničari, a tako stečenu korist koristili su za daljnju kupnju dionica na otvorenom tržištu. Prikrivanje tih radnji proveli su donošenjem odluka o uplati dividende sljedećih nekoliko godina u temeljni kapital.

Iz Državnog odvjetništva (DORH) su poručili da su od policije tražili pokretanje istrage, no ni DORH ni SOA nisu službeno potvrdili da je riječ o dubrovačkom brodaru. Iz Atlantske poručuju da menadžment u 2014. nije kupovao dionice, a zadnje stjecanje bilo je 2004., tijekom dvaju krugova radničkog dioničarstva. U prvom je interes iskazalo 166 radnika i pomoraca, a u drugom njih 126. Nikome zahtjev nije odbijen ni smanjen željni udjel, a svi zaposlenici, uključujući i menadžment, kupili su dionice sukladno zakonu. "Povoljni tržišni uvjeti nakon provedbe radničkog dioničarstva omogućili su da skupština Atlantske plovidbe, a ne odgovorne osobe društva, donosi odluku o isplati dividende svim dioničarima, pa tako i u Republici Hrvatskoj", uzvraćaju iz Atlantske, dodajući da u posljednjih pet godina nije bilo dividende.

"Ne znam odnosi li se SOA-ino izvješće na nas, možda se i odnosi. Nemam iskustva s istragama, ali mi nismo dobili nikakvu obavijest da se radi o nama, niti da se otvara ikakva istraga", kaže član Uprave Ivica Šurković. Na pitanje ima li dionice kaže: "Osobno imam šest ili osam dionica koje sam kupio 2004., a tada nisam ni bio dio menadžmenta već činovnik. Također, nitko ne drži dionice u moje ime. Tužit ćemo onoga tko nas optužuje za nešto što nije istina, a senzacionalističko pisanje je neodgovorno kad nad nama nije otvorena nikakva istraga te prijeti da postanemo nepoželjan partner ako to prenesu specijalizirani časopisi", kaže Šurković.

Rasplet situacije čekaju i u PBZ CO-u, koji je s 1,77 posto dionica među deset najvećih dioničara Atlantske plovidbe i ujedno je jedini 'mirovinac' koji je tamo uložio. Neslužbeno doznajemo da se u fondu čeka objašnjenje tog brodara o navodnim malverzacijama. No, da se i naknadno potvrde, to nije nužno i razlog da fond rasproda dionice, već bi prije toga logičniji koraci bili izmjene u Nadzornom odboru i 'sređivanje' tvrtke čije je vrednovanje dionice na povijesno niskim razinama. 

Komentari (2)
Pogledajte sve

PBZ CO je poznata po tome da je uvijek u toku te da zna odabrati pravi tajming za iskrcaj…

Naglasak je na “sređivanju” firme kao što su sredili duhan.

New Report

Close