Nema uvećanja plaća državnim i javnim službenicima

Autor: Poslovni.hr/H , 28. siječanj 2016. u 14:16
Foto: Patrik Macek/PIXSELL

“Smatramo da je ovaj zakon trebalo donijeti već na prvoj sjednici, a u isto vrijeme naravno da smatramo da je nužno nastaviti dijalog sa socijalnim partnerima, obzirom na situaciju s plaćama i proračunom”, rekao je Marić te sindikatima javnih i državnih službenika poručio kako priprema sastanak s njima.

 Vlada je na svojoj prvoj sjednici u četvrtak donijela prijedlog zakonskih izmjena kojima se uskraćuje isplata uvećanja plaća po osnovi ostvarenih godina radnog staža državnim i javnim službenicima za 4, 8 i 10 posto. 

Uskrata dodatka bila na snazi do 31. prosinca 

Ministrica rada i mirovinskog sustava Nada Šikić podsjetila je kako je prema važećem zakonu uskrata prava na uvećanje plaće državnim i javnim službenicima bila na snazi do 31. prosinca 2015. godine.

Uvažavajući činjenicu da je taj zakon konzumiran i više nije u primjeni, državni i javni službenici od 1. siječnja ove godine imali bi pravo na isplatu postotnog dodatka po osnovi ostvarenih godina radnog staža, u skladu s kolektivnim ugovorima koji se na njih primjenjuju.

No, obzirom da je u prvom tromjesečju država na privremenom financiranju, a da će se rashodi za zaposlene u državnom proračunu za preostalo razdoblje 2016. godine morati planirati u iznosu manjem no što je to bilo planirano u 2015., primjenu te mjere neophodno je produžiti na ostatak godine. 

Povlastica, a ne ustavna kategorija

Uvažavajući činjenicu da uvećanje plaće po osnovi godina ostvarenog radnog staža u državnim i javnim službama nije ustavna kategorija već povlastica, Vlada smatra da je ta povlastica podložna promjenama ovisno o gospodarskom stanju zemlje.

Iako će se time zahvatiti u imovinska prava određene kategorije zaposlenih u državnim i javnim službama za to postoji legitiman cilj, a to je očuvanje stabilnosti državnog financijskog sustava u uvjetima gospodarske krize djelovanjem na prihodovnu stranu državnog proračuna u kratkom vremenu, istaknula je Šikić.

Dodala je kako se ocjenjuje da je ta mjera razmjerna cilju koji se njome želi postići i ne predstavlja prekomjerni teret. 

Rashodi u proračunu manji nego lani

Rashodi u proračunu za 2016. bit će planirani u manjem iznosu u odnosu na prethodnu 2015. godinu, a tom se mjerom obuhvaća povlastica, i to samo dijela zaposlenih u državnim i javnim službama. Ocjena je Vlade da postoji javni interes koji to opravdava, rekla je Šikić i zaključila kako je to "strukturna mjera koja će imati planirani učinak od oko 250 milijuna kuna u ovoj godini".

Ministar financija Zdravko Marić upozorio je da će do stupanja na snagu zakonskih izmjena, država ipak biti obvezna isplatiti povećanje plaća kako bi se izbjegle ustavne tužbe, a za to nisu previđena sredstva u privremenom financiranju.

Učinit ćemo određene radnje kako bi se ta sredstva osigurala i izvršila isplata, rekao je Marić.

Marić priprema sastanak sa sindikatima

"Smatramo da je ovaj zakon trebalo donijeti već na prvoj sjednici, a u isto vrijeme naravno da smatramo da je nužno nastaviti dijalog sa socijalnim partnerima, obzirom na situaciju s plaćama i proračunom", rekao je Marić te sindikatima javnih i državnih službenika poručio kako priprema sastanak s njima.

Ministar zdravlja Dario Nakić pritom je naglasio da to neće dovesti do smanjenja plaća, već samo neće biti povećanja plaća, što treba istaknuti "jer će se u javnosti pokrenuti pitanje da idemo odmah na smanjenje plaća".

Komentirajte prvi

New Report

Close