Nema iznajmljivanja bez energetskog certifikata: kazne i do 30.000 kuna

Autor: Poslovni.hr , 06. siječanj 2016. u 12:12
Foto: Thinkstock

Kaznu za prodaju nekretnine bez energetskog certifikata plaća vlasnik, i to od pet do 30 tisuća kuna. Kaznom od pet do 10 tisuća kuna bit će kažnjene fizičke osobe koje iznajmljuju nekretnine bez energetskog certifikata

S prvim danom 2016. godine na snagu stupa zakon o obaveznom energetskom certificiranju zgrada i svih pojedinačnih samostalnih uporabnih cjelina koje se iznajmljuju, daju na leasing ili u zakup. Taj certifikat mora biti dostupan na uvid najmoprimcu ili zakupcu, prije sklapanja ugovora o iznajmljivanju, leasingu ili zakupu.

Cijena energetskog certifikata ovisi o površini i o tome je li zgrada nova ili stara te o ponudi i potražnji na tržištu.

Inače, kaznu za prodaju nekretnine bez energetskog certifikata plaća vlasnik, i to od pet do 30 tisuća kuna. Kaznom od pet do 10 tisuća kuna bit će kažnjene fizičke osobe koje iznajmljuju nekretnine bez energetskog certifikata, objavio je Večernji list.

Za pravne osobe predviđene su kazne od 15 do 30 tisuća kuna. Inače, energetski certifikat vrijedi 10 godina. Certificiranjem se objekti smještaju u energetske razrede prema energetskoj ljestvici od A+ do G. Oznaka A+ označava energetski najpovoljniji, a G energetski najnepovoljniji razred.

Komentari (6)
Pogledajte sve

Jere Pavičić:

” Razumijem protest i ogorčenje turističkih-povremenih iznajmljivača, koji gostu ne naplaćuju posebno troškove grijanja i hlađenja, jer to gosta u tom slučaju ne interesira, za razliku od onih iznajmljivača stanova na duže vrijeme, kod kojih najmoprimac preuzima obvezu plaćanja režija, među kojima i troškove grijanja i hlađenja prostora, koji su zainteresirani za stanje prostora po pitanju energetske učinkovitosti.
Ako je to tako, a tako je po najjednostavnijoj logici i ako iznajmljivači traže, sa razlogom, razumno objašnjenje, tada je dužnost zakonodavca da to i javno učini, ako ima argumenata, a ako nema da prizna pogrešku i izmjeni zakon.
U ovom slučaju, gdje se mjesecima samo prijeti iznajmljivačima, a da se ne da suvisao odgovor opravdanosti i logike ovakve postavke navodi na zaključak o jednom idiotizmu, neosjetljivom na javno opravdane i postavljene sumnje u ispravnost i svrsishodnost jedne uredbe.”

Pravo pitanje je zašto moramo imati najveće poreze na svijetu , 572 razna ?

Zato što u Hrvatskoj malo ljudi radi na stvaranju novih vrijednosti a večina živi od zarade onih malobrojnih iz Realnog sektora koji proizvode nove vrjednosti .

Zato svaki dan oni koji nisu nikada stvorili novu vrijednost izmišljaju nove i nove poreze kojima uništavaju gospodarstvo Realnog sektora Hrvatske .

Zamislite oni su več donijeli poreze koji će vrjediti za 10 godina ,
jer energetski certifikat vrjedi samo 10 godina i oda ga morate ponovo plaćati.

A stvarno ne kužim zašto moraš imat certifikat !?!?!?!?!?

Ok da se može imati i da ti je to dodatan benefit, kao extra zvjezdica ili da tim postižeš bolju cijenu prodaje/najma jer imaš certifikat da ????? Ti treba koliko manje/više ? Za grijanje ili hlađenje

Ali da ga moraš imati obavezno je glupost žešča za izbijanje para, al hbga u takvoj smo državi 🙂

@pero7
Kažeš da su hrvatski GRAĐANI morali napustit Hrvatsku a koliko ja vidim, ovi zakoni su pisani za OSOBE. Otkad su ta dva pojma PRAVNO istoznačni, i kakve veze imaju GRAĐANI sa kaznama za OSOBE?

New Report

Close