Nema deblokade, ali povučene ovrhe od 40 milijuna kuna

Autor: Marija Brnić , 03. srpanj 2019. u 14:41
Foto: Goran Kovacic/PIXSELL

Bivši ministar financija smatra da bi stečaj bio najbolji način za konsolidaciju škvera.

Užem kabinetu Vlade danas bi trebao biti prezentiran prijedlog rješenja za 3. maj i dovršetak brodova, a koji bi u formi zaključka, ovisno o tomu hoće li ovaj put biti bolje ocijenjen, trebao dati i konkretne zadatke upravi i stečajnom upravitelju 3. maja.

Prije svega to će podrazumijevati ishođenje deblokade računa, ali i ono što je za članove vlade posebno osjetljivo – definiranje pravnih odnosa s naručiteljima, te financijskog plana. Blokada računa brodogradilišta već je uoči sutrašnjeg novog stečajnog ročišta smanjena, i to prema neslužbenim informacijama iz 3. maja povučene su ovrhe u visini oko 40 milijuna kuna. Za deblokadu biti će potreban prije svega odaziv države i javnih poduzeća, no već odaziv najvećih vjerovnika mogao bi sutkinji riječkog Trgovačkog suda u četvrtak biti dovoljan argument da još jednom odgodi konačnu odluku o otvaranju stečaja.

Jučer je bivši ministar financija Slavko Linić ponovno potaknuo ideju da se 3. maj konsolidira kroz stečaj. Time bi, smatra, škver bio oslobođen dubioza i uz pomoć u financiranju dovršetka brodova otvorilo bi se mogućnost da se konsolidira 3. maj i proda, a time i namiri vjerovnike. Ta ideja nije posve neprihvatljiva i predstavnicima vjerovnika, ponajprije stoga što se anulira obveze i odnose s Uljanikom, no ideja je “probavljiva” uz uvjet da se osigura nastavak gradnje brodova koji su na navozu. Ipak, zbog činjenice da bi to iziskivalo još dodatno vrijeme, ipak su skloniji rješavanju krize bez stečaja. 

Komentirajte prvi

New Report

Close