Neka osiguranja ženama će poskupjeti i do 60 posto

Autor: Sponzorirani članak , 03. listopad 2012. u 16:56
Fotolia

Izjednačavanje polica osiguranja za žene i muškarce

Dok je 1950. bilo zaposleno samo 23 posto žena, danas ih više od 60 posto radi i kući donosi plaću. Žene zarađuju više nego ikad prije, a njihova kupovna moć svakim danom sve je veća. Usprkos tome, u pitanju osigurateljne zaštite i štednje za mirovinu, žene i dalje zaostaju za suprotnim spolom. Istraživanja J. D. Powera and Associatesa pokazuju da samo jedna od triju zaposlenih žena ima životno osiguranje, a i kad ga imaju, ono u većini slučajeva nije adekvatno. Zbog toga zabrinjavaju podaci o tome koliko su žene uopće upoznate s osiguranjima. Naime, čak više od 80 posto žena izjašnjava se da osiguranja poznaje dobro ili donekle dobro, ali 44 posto nikad nije raspravljalo s muževima o tome. A samo devet posto ih smatra policu životnog osiguranja korisnim instrumentom zaštite i ulaganja za mirovinu.

Kako to objasniti? Povijesno, žene su sklone podcjenjivanju sebe u doprinosu na poslu i kod kuće. Uz to, njima su obično na prvome mjestu obitelj, djeca i dom. Zbog toga, tradicionalno, veći dio plaća žena obično odlazi na troškove vezane uz djecu i kućne troškove, dok se suprugova plaća više ulaže u štednju i ostale proizvode za osiguravanje financijske budućnosti. Tu su žene u neravnopravnom položaju jer u slučaju razvoda (koji u razvijenom svijetu danas dosežu kvotu i do 50 posto) ne mogu računati na bilo kakva sredstva. A životno osiguranje posebno bi trebalo biti važno rastavljenim majkama ili udovicama jer trebaju misliti što bi moglo biti s djecom u slučaju njihove smrti ili smanjene radne sposobnosti.

To, naravno, ne znači da i žene bez djece ne trebaju životno osiguranje. Treba uzeti u obzir i činjenicu da žene žive duže od muškaraca pa im je potrebno osigurati i više sredstava kojima će pokriti troškove svojeg umirovljeničkog života. Kad se uzmu u obzir sve ove činjenice, žene bi trebale postati svjesne da se same trebaju pobrinuti za svoju sigurniju budućnost i budućnost svoje obitelji, a jedan od najboljih instrumenta za to je životno osiguranje. Sada je pravo vrijeme za to, jer će osiguranje za žene ulaskom Hrvatske u Europsku uniju poskupjeti. Presudom Europskog suda pravde ukinuta je praksa da osiguravateljske kuće kao jedan od faktora rizika prilikom određivanja visine premije i naknada iz osiguranja koriste spol osiguranika. Zbog toga svi osiguravatelji iz zemalja članica Europske unije već od 21. prosinca moraju izjednačiti tarife za žene i muškarce kod svih vrsta osiguranja. Ta odluka postat će obavezna i za naše osiguravateljske kuće kada 30. lipnja 2013. pristupimo Uniji.

A što to konkretno znači za domaće osiguranike, upitali smo stručnjake iz GRAWE Hrvatska d.d. – Ova odluka utjecat će na životna i zdravstvena osiguranja. U praksi to znači da će žene plaćati znatno veću premiju za osiguranje rizika smrti nego što plaćaju sada (oko 60% veću), a muškarci će plaćati nešto nižu premiju. Ženama će poskupjeti i mješovito osiguranje života, ali razlika neće biti tolika jer se radi o osiguranju koje je kombinacija rizika smrti i rizika doživljenja – kažu u osiguravajućoj kući GRAWE Hrvatska d.d. stoga savjetuju ženama da razmisle o zaštiti svog života i dodatnoj štednji i do ulaska Hrvatske u EU to učine po povoljnijim uvjetima. 

New Report

Close