‘Neću popustiti kod Ine pa makar se nikad ne dogovorili’

Autor: Poslovni.hr , 08. svibanj 2015. u 09:51
Foto: Patrik Maček / Pixsell

Na pitanja izlazi li samo statistički ili stvarno iz recesije, industrijskoj proizvodnji, o cijenama goriva, INA-i i HEP-u, u emisiji u Novom danu na N1 televiziji govorio je ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak.

Na pitanja izlazi li samo statistički ili stvarno iz recesije, industrijskoj proizvodnji, o cijenama goriva, INA-i i HEP-u, u emisiji u Novom danu na N1 televiziji govorio je ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak.

Na početku je komentirao smatra li da su rezultati koje je Vlada dosad u mandatu ostvarila dovoljni da osvoji parlamentarne izbore i još jedan mandat, piše N1.

"Ankete su, baš kao u Velikoj Britaniji, nepouzdane. U Hrvatskoj se glasa emocijom i traže se teme koje nisu životne. Mi želimo prezentirati rezultate koji dolaze, možda smo mogli biti brži i bolji. Želimo u preostalih pola godine predočiti što smo učinili i što ćemo učiniti. Neće nikakve ustaše niti partizani pobijediti na sljedećim izborima. Moramo ozbiljno analizirati stanje i ako to učinimo ne sumnjam da ćemo pobijediti. Ako se na izborima ponesemo emocijama, ne piše nam se dobro", kazao je ministar Vrdoljak za N1.

Lideri u energetici

Na upit što za njega znači podatak o rastu gospodarstva za 0,3 posto u ovoj godini, kaže da je struktura BDP-a dosta osjetljiva. "Industrija se oporavlja, u energetici smo lideri u ovom dijelu Europe, donijeli smo neka dobra porezna rješenja", kaže. Dodaje da je Vlada za ovu godinu predvidjela rast industrijske proizvodnje od jedan posto te da će 2020. u industriji biti zaposleno još 80-ak tisuća radnika. "Mi sada izlazimo s mjerama industrijske strategije. Ne želim se hvaliti mjesečnim brojevima, ali već nekoliko kvartala imamo rast industrije i to ne možemo zanemariti". Kazao je da je najveći rast zabilježen u energetici, drvnoj industriji i brodogradnji.

'Ne treba dizati halabuku oko privatizacije HEP-a'

Govoreći o situaciji u državnim tvrtkama, rekao je da je zadovoljan, ali da uvijek može i bolje. Kazao je da još nije donesena odluka o privatizaciji HEP-a. "Ne treba tu dizati halabuku", zaključuje.

Na upit smatra li neuspjehom što nije počela gradnja Plomina 3 i termoelektrane Omble, ministar odgovara: "Plomin 3 ide odlično. Referendumom je poslana poruka – gradite. Očekujem da ćemo kroz sljedećih nekoliko mjeseci potpisati ugovor. Radi se o milijardu eura stranih ulaganja, tu Hrvatska ništa ne plaća. Sve što radimo, radimo s argumentima. Ne možemo biti i protiv Omble i Plomina 3 i bušenja u Jadranu", kazao je ministar.

Dodao je da misli da bi Plomin mogao biti potpisan u rujnu, dakle za vrijeme mandata ove Vlade. Objašnjava i da će ovi projekti omogučiti zapošljavanje na desetaka tisuća ljudi. "Što se tiče istraživanja nafte i plina, imamo podršku susjednih zemalja i institucija. Očekujem da ćemo studiju završiti do kraja svibnja te da ćemo potpisati ugovor prije ljeta".

'Imamo stabilan porezni okvir'

Govoreći o rafinerijama u Sisku i Rijeci, kazao je da se ne smije dogoditi da uvozimo naftu, ako je možemo sami proizvoditi. "Od Hrvatske nećete napraviti koloniju dok sam ja na vlasti. Oni koji žele ugasiti domaću proizvodnju plina, ugasit će kutinsku Petrokemiju. Oni koji žele ugasiti domaću proizvodnju nafte, ugasit će rafinerije u Sisku i Rijeci. Ja volim hrvatski Jadran", kazao je Vrdoljak.

Komentirao je i kritike Europske komisije da nismo dovoljno privlačni stranim investitorima, kazao je da to nije dobro. "Mi smo mala, lijepa zemlja, a mi smo 65. na listi po investicijama. Zašto smo 65.?", pita se ministar gospodarstva. Dodaje kako je teško balansirati sve zahtjeve Europske komisije i da misli da smo došli do faze u kojoj imamo stabilan pravni, porezni okvir.

'Neću popustiti kod Ine'

"Vidim rješenje za INA-u, moramo se dogovoriti oko novog dioničarskog ugovora gdje će Vlada sukladno svom udjelu imati pravo na sudjelovanje u kreiranju politike te kompanije. Neću se dogovoriti na štetu Hrvatske, pa makar se nikada ne dogovorio. Neprihvatljivo mi je da nam netko kaže da će sve pozatvarati u Hrvatskoj i od nas napraviti tvornicu svojih naftnih derivata. To neću dopustiti, pa makar postupak trajao vječno. Inzistrirat ću na zaštiti nacionalnih interesa i neću dopustiti da napravimo neku bedastoću", komentirao je kako vidi rješenje situacije u INA-i.

Ministar se osvrnuo i na rast cijena goriva u posljednjim tjednima te kazao da na baznu cijenu derivata idu i trošarine i PDV. "Što je veća cijena nafte u svijetu, mi ćemo moći smanjivati trošarine. Moja najveća briga je što je gorivo kod nas skuplje nego u susjednim zemljama. Ne smijemo opteretiti građana s cijenama koje su mnogo veće nego u susjedstvu, jer će građani početi odlaziti točiti gorivo tamo gdje je jeftinije", zaključuje.

Nema podjela u HNS-u

Za kraj je komentirao i informaciju kako većina ljudi u HNS-a želi smjenu ministrice Pusić sa čela stranke. "U zadnjih 10 godina ste imali razne političke opcije koje su dolazile i odlazile. Oni koji ostaju su HNS, SDP i HDZ i uvijek ćemo i ostati. Kada smo jaki, tada smo kamen u cipeli mnogima i pokušavaju isprovocirati sukobe u stranci. Mi smo potpuno jedinstveni i naši unutarstranački izbori će biti nakon parlamentarnih izbora. Nema nikakvih podjela unutar HNS-a i nakon izbora ćemo biti još jači", poručuje odlučno Vrdoljak.

Komentirajte prvi

New Report

Close