Ne riješe li problem kadrova, zatvarat će lokale

Autor: Marija Crnjak , 06. studeni 2018. u 22:00
Foto: Goran Kovacic/PIXSELL

Traže hitno administrativno i porezno rasterećenje te reformu školstva.

U devet mjeseci ove godine ugostiteljski objekti u Zagrebu su tražili 782 kuhara i 1493 konobara, a zaposlena su tek 272 kuhara i 796 konobara, brojke su na koje su u utorak upozorili iz Udruženja ugostitelja Zagreb.

“Ove brojke govore o sve većem problemu nedostatka radne snage. Ako se uskoro ne poduzmu neki konkretni koraci u rješavanju tog problema, zatvorit će se veći broj ugostiteljskih objekata u Zagrebu, što će se odraziti na turističku ponudu grada, ali i cijele Hrvatske”, izjavio je predsjednik Udruženja Franz Latica.

Ugostitelji konkretno traže administrativno i porezno rasterećenje ugostiteljstva, kao i reforme u sustavu školovanja, kako bi se učenicima omogućilo održavanje stručne prakse u većoj mjeri.

Smatraju da treba smanjiti doprinose na plaće, što bi omogućilo lakši pronalazak radne snage. Također, s obzirom na sve žešću nelojalnu konkurenciju u trgovinama koje se bave ugostiteljstvom i ruše tržište, ugostitelji traže od države da razgraniči ove dvije djelatnosti kako bi se to zaustavilo. Traži se, rečeno je jučer, i dalje porezno rasterećenje troškova reprezentacije koje bi potaknulo potrošnju, te snižavanje stope PDV-a s 25 na 13 posto. 

Komentirajte prvi

New Report

Close