Navala za otkup energije iz sunčanih elektrana

Autor: VLM , 16. siječanj 2014. u 22:00
Ivor Županić, direktor HROTE-a/ Robert Anić/PIXSELL

Stiglo 2120 zahtjeva ukupne snage 89 MW, na raspolaganju samo 12 MW-a.

Hrvatski operater tržišta energije (HROTE) do 10. siječnja zaprimio je čak 2120 zahtjeva za sklapanje ugovora o otkupu električne energije iz sunčanih elektrana, ukupne snage 89 MW.

No, proizvođačima električne energije iz sunca na raspolaganju je samo 12 MW-a koji će se poticati, dakle sedam puta manje od snage iz pristiglih zahtjeva. U HROTE-u će imati težak zadatak pri odabiru onih koji će sklopiti ugovor o otkupu za ovu godinu.Lani je HROTE zaprimio 3458 zahtjeva za sunčane elektrane ukupne snage 108 MW, a od toga je sklopljeno 579 ugovora ukupne snage 26,5 MW.

Za veliki interes za sunčane elektrane u HROTE-u kažu da je ulaganje u obnovljive izvore energije prepoznato u svim državama kao isplativ i siguran način investiranja jer je riječ o značajnim državnim poticajima u odnosu na tržišnju cijenu električne energije. "Isplativost ovisi i o vrsti tehnologije, ali upravo ulaganje u izgradnju sunčanih elektrana radi smanjenja cijena tehnološke opreme ima najbolji omjer uloženog i dobivenog, a pogotovo u pogledu angažmana inicijalnog kapitala koji je puno manji u odnosu na druge tehnologije obnovljivih izvora energije", kaže direktor HROTE Ivor Županić.

Komentirajte prvi

New Report

Close