Nautički turizam bez ‘rupe’, čarter i dalje raste

Autor: Marija Crnjak , 15. rujan 2019. u 22:00
Samo u kolovozu rast dolazaka bio je visokih 25,7 posto/Grgo Jelavić/PIXSELL

Sezona u marinama, koja u nautici još traje sve dok je lijepog vremena, bila je na razini lanjske koja je bila odlična.

Za razliku od "zemaljskog" smještaja, nautički turizam u ovoj sezoni nije imao "rupe". Plus u broju noćenja nautičara veći je nego u svim drugim segmentima smještaja, a porastao je i broj čartera, odnosno broja plovila za iznajmljivanje i prijevoz putnika.

Dojmovi iz marina su da im je sezona, koja u nautici još traje sve dok je lijepog vremena, bila na razini lanjske koja je bila odlična. "Uoči sezone bili smo oprezni s najavama, zbog povratka konkurenata Grčke i Turske na tržište, no zadovoljni smo kako je prošla špica sezone koja nam još traje", izjavio je Sean Lisjak, predsjednik udruženja marina Hrvatske gospodarske komore, dok se čekaju službeni rezultati marina.

Povećan promet
Svi koji su ove godine imali dojam da je povećan morski promet na Jadranu, bili su u pravu, kaže statistika.  U upisnicima Ministarstva mora, prometa i infrastrukture, u razdoblju do kraja kolovoza ukupno je evidentirano 750 brodova (teretni, putnički), 126 tisuća brodica razne namjene te 3100 motornih jahti. Tome još treba dodati i prosjek od 60 tisuća uplovljavanja stranih jahti i brodica na godinu u hrvatska pristaništa, napominju u Ministarstvu.

 

Lisjak

Uoči sezone bili smo oprezni, no zadovoljni smo kako je prošla špica.

Do početka rujna 2019. u području nadzora svih osam lučkih kapetanija u Hrvatskoj upisano je ukupno 353,7 tisuća brodica, što je porast od 2,17 posto u odnosu na prošlu, i oko 0,13 posto novoupisanih jahti.  Kad je turizam u pitanju, broj brodica namijenjenih iznajmljivanju ove godine je porastao za 7,5 posto, s lanjskih 8256 na 8908 brodica, dok je broj brodica za prijevoz putnika neznatno smanjen, na 2208. Na Jadranu je bilo i 3115 jahti, od čega 2328 u čarteru, što je porast za oko 150 jahti, a jednako toliko porastao je i broj jahti za osobnu potrebu.

Najviše brodica iznajmljuje se u splitskoj regiji, i njihov je broj ovog ljeta povećan za dvjestotinjak brodica (ukupno 2513), slijedi zadarsko područje na kojem je ovog ljeta u najmu bilo stotinjak brodica više za najam (1619).  U području lučke kapetanije Rijeka ove se godine iznajmljuju 1352 brodice, slijede šibensko i istarsko područje, dok se najmanje brodica iznajmljuje oko Dubrovnika, iako je i tu bio rast za stotinjak plovila (ukupno 706).

Hrvatska je poznata kao najveća svjetska čarter destinacija, što se nastavlja i u ovoj godini uz daljnji rast prometa. Prema podacima Ministarstva, do sredine kolovoza na tržištu je ukupno registrirano 2850 tvrtki za iznajmljivanje jahti i brodica, doduše tek 913 aktivnih, uz 186 novoregistriranih tvrtki. Te su tvrtke ostvarile ukupno 53,7 tisuće najmova brodica, motornih jahti i jedrilica, koje su ujedno i najpopularnije na tržištu, te je više od polovice čartera realizirano na jedrilicama. Ukupno je u čarteru realizirano gotovo 4 posto više najmova.

Najbolji potrošači
Porast nautičkog prometa je zabilježila i Hrvatska turistička zajednica, čiji je sustav za prijavu nautičara eCrew pokazao rast broja dolazaka za 3 posto do početka rujna, te 8 posto noćenja.  Samo u kolovozu rast dolazaka bio je visokih 25,7 posto, uz 5 posto noćenja nautičara. Inače, prosječna potrošnja čarteraša je 183 eura dnevno, što je više nego duplo od dnevne potrošnje prosječnog hrvatskog turista. 

Komentirajte prvi

New Report

Close