Natječaj za Kupare u rujnu

Autor: Poslovni.hr/Hina , 20. kolovoz 2013. u 16:35
Snimio Grgo Jelavić (PIXSELL)

Ministarstvo turizma očekuje da će natječaj za kompleks Kupari biti raspisan u rujnu te da će do kraja godine imati izbor investitora.

Ministarstvo turizma očekuje da će natječaj za kompleks Kupari biti raspisan u rujnu te da će do kraja godine imati izbor investitora.

"Tekst natječaja zaista je u završnoj fazi, ali objavi moraju prethoditi odluke nadležnih tijela o predloženim načinima raspolaganja državnom imovinom, što će zahtijevati još neko vrijeme. Očekujemo da će se natječaj raspisati u rujnu te da ćemo do kraja godine imati izbor investitora", odgovorili su iz Ministarstva turizma na upit o najavama raspisivanja natječaja za projekt Kupari.

Pritom napominju da su svi detalji s Ministarstvom kulture usuglašeni, pa će definirani konzervatorski uvjeti biti u natječaju.

Na svim izgrađenim objektima primjenjivat će se pravo građenja na odgovarajući rok, navode iz Ministarstva.

Prema neslužbenim informacijama koje prenose neki mediji, ulagaču u Kupare dalo bi se pravo građenja na 99 godina, a vrijednost investicije procijenjuje se na oko 200 do 250 milijuna eura.

U Ministarstvu turizma na upit o interesu investitora kažu kako su "svi ozbiljniji investitori koji se žele baviti hotelskim biznisom zainteresirani za Kupare".

Natječaj za Kupare najavljivan je već nekoliko puta, a mediji već duže vrijeme špekuliraju o interesu investitora, pri čemu su u zadnje vrijeme spominje kako bi interes mogao pokazati i američki turistički lanac Hyatt, dok se još od ranije kao zainteresirani spominju grupacija Valamar, koja je i vlasnik dubrovačke hotelske tvrtke Dubrovnik-Babin kuk, turska grupacija Rixos koja u Dubrovniku ima hotel Rixox Libertas, potom grupacija Karisma Hotels Adriatic (zajednička tvrtka poslovnih grupacija Karisma Resort International iz Meksika, hrvatskog koncerna Agrokor i TUI Travela).

Mediji neslužbeno spominju i interes investitora iz Katara i SAD-a, a početkom kolovoza i azerbajdžanska fondacija za promicanje izvoza i ulaganja (AZPROMO) je na svojim internetskim stranicama uputila poziv svojim ulagačima, odnosno najavila raspisivanja natječaja za Kupare.

Na upit o interesu investitora iz Azerbejdžana, u Ministarstvu turizma kažu kako su, sukladno suradnji državnih institucija na međunarodnoj razini, predstavnicima azerbajdžanskih državnih institucija prilikom njihova službena boravka u Hrvatskoj, Kupari predstavljeni kao jedna od mogućnosti za investicije u Hrvatskoj, pa je ta informacija prenesena u azerbajdžanskim medijima.

Kupari, nekadašnje atraktivno vojno odmaralište u Župi dubrovačkoj, već je više od dvadesetak godina razrušeno i zapušteno, dok je nekada taj kompleks s pet hotela i rezidencijalnim zgradama ostvarivao 1,5 milijuna turističkih noćenja godišnje i zapošljavao oko 400 ljudi.

Komentari (3)
Pogledajte sve

Natjecaj u rujnu.
Rekao bi nas vrli Predshednik: Mozda!

***aha, jos kad bi napisali tko su ti “azerbejdzanci”

dakle ozbiljni investitori su samo turci, azerbejedžanci, meksikanci, i, jasno, todorić.

tvrtke iz atlantske poslovne zone su miševi za naše političare. osim kad na koljenima mole za još jedan kredit koji će ulupati u neku novu neozbiljnost.

nagradno pitanje je: zašto taj velebni projekt ne zanima NIKOGA iz zemalja s jakom tradicijom slobodnog tržišta i transparentnog poslovanja?!

New Report

Close