Nakon Marathon Oil-a i OMV-a, i ExxonMobil odustaje od bušenja nafte u Jadranu?

Autor: Poslovni.hr , 30. srpanj 2015. u 10:32
Foto: Thinkstock

Riječ je o najzahtjevnijim istražnim poljima, na najvećim dubinama u Jadranu pa se postavlja pitanje hoće li Ina, tehnički ali i financijski, biti u stanju posao odraditi sama, ili će pak tražiti novog partnera.

Konzorcij američkog Marathon Oila i austrijskog OMV-a, koji je trebao istraživati naftu i plin na sedam jadranskih istražnih polja od njih ukupno deset, obavijestio je Agenciju za ugljikovodike da neće potpisati ugovor o koncesiji, Novi list piše da od posla na Jadranu odustaje i američki ExxonMobil.

Riječ je o najzahtjevnijim istražnim poljima, na najvećim dubinama u Jadranu pa se postavlja pitanje hoće li Ina, tehnički ali i financijski, biti u stanju posao odraditi sama, ili će pak tražiti novog partnera.

Nakon izlaska Amerikanaca i Austrijanaca, u igri za istraživanje nafte i plina ostaju, osim Ine, još samo konzorcij britanskog Medoilgasa i talijanskog ENI-ja, koji je dobio koncesiju za istraživanje jednog polja u srednjem Jadranu.

Komentari (6)
Pogledajte sve

nafta nema cjenu!i to je glavni razlog!da je 90usd nebi oni gledali u sitnice[emo_zloban]

velike-naftne-tvrtke-stopirale-200-milijardi-dolara-vrijedne-projekte

Kako bi zaštitili interese svojih investitora, najveći naftni giganti zaustavili su nove projekte vrijedne 200 milijardi američkih dolara kao odgovor na drugi ovogodišnji pad cijene nafte.

http://www.poslovni.hr/svijet-i-regija/velike-naftne-tvrtke-stopirale-200-milijardi-dolara-vrijedne-projekte-299664 [poslovni.hr]

Bužati Jadran i vaditi naftu nije se isplatilo kada je barel bio više od 100 $ a kamoli sada.

Ova Kukuriku vlada još ni jedan projekt nije sprovela , odustali su i od Omble , nastavljaju uništavati (po zadatku ?) i Imunološki…..

Fahrudine, moje najiskrenije mišljenje je da su znali od poćetka da od tog bušenja neće biti ništa, nego fučkaš koji milijun ako skupiš nešto političkih bodova. Da ne bude da samo nagadjam, popričajte sa geolozima i bit će vam sve jasno. Total je otkazao 75% svog istraživanja na antlatiku (zapadna afrika), Eni svaki dan otkazuje ugovore i plaća penale, a netko će istraživati jadran?, Osim toga seizmika za srednji jadran postoji još iz 60′ godina prošlog stoljeća i ne obećava puno. Bušaći, odn. naftaši to znaju, al sad to ne rade naftaši već političari koji se ne mogu nigdje zaposliti nego u stranačkom krilu. Nasreću gospodo odzvonilo vam je. Opet ode sve na politiku, al zamislite kakav je tj SDP kad će nakon onakog kriminalnog HDZ-a izgubit izbore i ako Bog da nestati sa poitičke scene u HR

Davno sam rekao da je to samo još jedan u nizu političkih pamfleta ove vlade. Nafta na 50 US$/barel i bušit će jadran na 400 m dubine mora, ha ha, kako da ne!! Nije tragedija što vrli ministar ne razuije što prića, već ni dobar dio ine, koji je došao sa mađarima. Malo pogledajte na oil&gas stranicama kako se ugovori otkazuju i na kojim poljima, a oni će bušit jadran? Btw, pitajte stručnjake iz ine kako su prošli sa zadnje četri bušotne u sjevernom jdranu, gdje je dubina ispod 100, i gdje posao obavlja jacketica. Al nije tragedija u ministru i “stručnjacima” iz ine, nego u 4 milijuna glupana koji to puše!!

New Report

Close