Velike naftne tvrtke stopirale 200 milijardi dolara vrijedne projekte

Autor: Marta Duić , 27. srpanj 2015. u 22:00
Ovim će potezima najviše biti pogođena Kanada, u čijim će rezervama ostati 5,6 milijardi barela nafte /FOTOLIA

Među tvrtkama koje su odgodile investicije su britanski BP, nizozemski Royal Dutch Shell, američki Chevron, norveški Statoil i australski Woodside Petroleum.

Kako bi zaštitili interese svojih investitora, najveći naftni giganti zaustavili su nove projekte vrijedne 200 milijardi američkih dolara kao odgovor na drugi ovogodišnji pad cijene nafte.

'Rasprodaja' nafte usklađena je sa širom krizom s kojom se suočavaju i plemeniti metali bakar, zlato i ostale sirovine. Prema podacima konzultantske tvrtke Wood Mackenzie još od prošlog ljeta pad cijena sirove nafte rezultirao je odgađanjem 46 velikih naftnih i plinskih projekata ekvivalenta 20 milijardi barela nafte, što je količina veća od procjenjenih rezerva Meksika.

Pritisci na naftnom tržištu
Među tvrtkama koje su primorane odgoditi svoje velike proizvodne planove, dok iščekuju promjene na tržištu, su britanski  BP, nizozemski Royal Dutch Shell, američki Chevron, norveški Statoil i australski Woodside Petroleum. Iako je svibanjsko istraživanje norveške konzultantske tvrtke Rystad Energyja pokazalo da su na čekanju stavljeni projekti vrijedni 118 milijardi dolara, nove studije Wood Mackenzie pokazuju da su sporni iznosi mnogo veći.

Nakon stabiliziranja u ožujku, cijene nafte suočene su s novim pritiscima pa je tako cijena nafte tipa Brent ovaj mjesec pala na 55 dolara za barel,  što je 20 postotni pad u odnosu na stanje zabilježeno početkom svibnja. Tako je više od polovice rezerva nafte koje leže tisućama milja pod morem stavljeno na čekanje, uključujući i one u Meksičkom zaljevu i zapadnoj Africi, gdje su tehnički zahtjevi za vađenje sirove nafte ionako već podigli cijenu projekata. 

Nove investicije što prije
Dubinska bušenja koja koštaju stotine tisuća dolara dnevno, ipak se nisu pokazala kao presudna za prestanak vađenja nafte. Područje koje će najviše biti pogođeno područje ovim mjerama je Kanada,  u čijim će rezervama ostati oko 5,6 milijardi barela nafte."Naftna industrija će stopirane investicije pokušati pokrenuti što prije. Razlog tome djelomično leži u činjenici da je to jedan od najbržih načina da se oslobodi kapital kao odgovor na niske cijene nafte", stoji u Wood Mackenzievom izvješću objavljenom u ponedjeljak.

Izvješće također navodi kako se očekuje da će se broj projekata koji će biti u potpunosti odobreni u 2015. godini moći prebrojati na prste jedne ruke. "Europski naftni divovi u drugom tromjesečju očekuje oko 20 posto nižu dobit od one koju su imali u prva tri mjeseca 2015. godine, s cijenom Brenta od 63 dolara za barel, što je više od 40 posto ispod razine onog što su ostvarivali prije godinu dana" , rekao je Neill Morton, analitičar u Investecu. 

Komentari (3)
Pogledajte sve

Marathon-Oil-i-OMV-odustali-od-eksploatacije-nafte-u-Jadranu

Marathon Oil i OMV odustali od eksploatacije nafte u Jadranu
Odustali su s obzirom da im nije bila prihvatljiva sigurnost koju smo u ovom trenutku mogli ponuditi u pitanju mogućeg problema sa granicom sa Crnom Gorom.

Amerikanci i Austrijanci neće potpisati ugovor s Hrvatskom vladom zbog neriješenih pitanja granice između Hrvatske i Crne Gore.

http://direktno.hr/en/2014/domovina/21048/Marathon-Oil-i-OMV-odustali-od-eksploatacije-nafte-u-Jadranu.htm

Naravno da su odustali jer ova Kukuriku Vlada nije u stanju završiti niti jedan projekt.
Samo u dva dana ovi odustali od ugovora , Vlada odustala od Omble , Vlada odustala od privatizacije Imunološkog……

Naftne kompanije su prepoznale projekt energetske neovisnosti Hrvatske na celu sa ministrom Prdoljakom i za duze vrijeme stavili sve druge projekte na cekanje. Trenutno je u naftnoj industriji samo jedan moto:”Prdoljak ili smrt!”

Velike naftne tvrtke skupljaju novce kako bi mogli doći bužati naš Jadran u Dalmaciji prema “projektima” Kukuriku koalicije ?

New Report

Close