Nakon ESOP-a škver očekuje 300 mil. kuna

Autor: Marija Brnić , 28. kolovoz 2012. u 19:00

U dokapitalizaciji namjeravaju sudjelovati fondovi gospodarske suradnje Quaestus, Prosperus i Nexus te Uljanik plovidba

Nakon što su radnici kroz ESOP program upisali dionice i uplatili Agenciji za upravljanje državnom imovinom novac za dionice Uljanika, u četvrtak u Puli započinje druga faza privatizacije tog brodogradilišta. Za samu prvu fazu, međutim, još nema službenih podataka o tome koliko je od sklopljenih ugovora s bivšim i sadašnjim radnicima realizirano te kakva je točna struktura vlasništva pulskog škvera. Ti bi podaci već trebali biti poznati, kao uostalom i ukupan iznos koji su radnici za dionice morali jednokratno uplatiti AUDIO-u. Sam program predviđao je znatne poticaje i smanjenje početne cijene dionica ovisno o godinama staža te se procjenjivalo da bi se od radničkih uplata državi moglo sliti 40 milijuna kuna. Međutim, iz AUDIO-a su tek kratko odgovorili na naš upit kako se provodi rekapitulacija tog procesa i kako bi podaci trebali biti poznati do petka.

Temeljni kapital 500 mil. kn
Ipak, predsjednik Uprave Uljanika Anton Brajković zadovoljno kaže kako je uspješno okončana prva faza i sada slijedi novi ciklus u privatizaciji tvrtke. U četvrtak bi na Skupštini dioničari trebali najprije odobriti smanjenje temeljnoga kapitala radi pokrića kumuliranoga gubitka, sa 670,89 milijuna kuna na 201,26 milijuna kuna. Nominalna će vrijednost dionice s dosadašnjih 300 pasti na 90 kuna. Odmah bi potom uslijedila nova promjena temeljnoga kapitala izdavanjem dionica. Predlagači ovoga koncepta razvoja Uljanika očekuju maksimalan iznos dokapitalizacije od 301,9 milijuna kuna i emisiju najviše 3,354.200 dionica, što bi značilo dizanje temeljnoga kapitala na razinu od najviše 503,2 milijuna kuna.

Prag 5000 dionica
Nove dionice izdavale bi se uplatom u novcu, a po ulagatelju donja granica za učešće postavlja se na pet tisuća dionica. Dionice bi se izdavale po cijeni u rasponu od 90 do 100 kuna, o čemu će odluku donijeti Uprava uz suglasnost Nadzornog odbora dan nakon što završi upis dionica, za koji je predviđeno deset radnih dana nakon objave javnog poziva u rujnu. Uspješnim će se izdavanje dionica smatrati ako se uspije upisati i uplatiti najmanje 1,118.127 novih dionica. Kako je već potvrđeno, u dokapitalizaciji namjeravaju sudjelovati fondovi gospodarske suradnje (Quaestus, Prosperus i Nexus), te brodarska tvrtka Uljanik plovidba, uz mogućnost participacije i drugih zainteresiranih ulagatelja. Prvi potpredsjednik Radimir Čačić najavljivao je i da bi se uključili i mirovinski fondovi, a ono što je poznato jest da cijeli proces mora biti okončan do potkraj studenoga. Upis promjena kapitala u sudski registar mora biti provedena u roku 90 dana od usvajanja odluke na Skupštini da bi se proces smatrao uspješnim. A uspješna privatizacija Uljanika uvertira je u novi, još složeniji proces preuzimanja i restrukturiranja riječkog 3. maja.

Komentari (2)
Pogledajte sve

Dok se mogu legalno činiti ovakave prevare, ovoj državi tek slijedi teški pakao!

Dakle Uljanik bi imao temeljni kapital od nešto malo više od 500 milijuna kuna pa bi onda krenuo u preuzimanje i restrukturiranje 3. maja koji godišnje za kamate za svoje dugove plaća oko 250 milijuna kuna.
Zanimljivi odnosi, zar ne?

Kako naša brodogradilišta uspijevaju godinama opstati s tolikim teretom dugova i kamata koje na njih plaćaju su fenomeni tržišne ekonomije.

Svake godine slušamo da su glavni izori gubitaka upravo kamate na goleme dugove i tečajne razlike (zadnji koji je to izjavio bio je Edi Kučan).

Neka je sretno i Uljaniku i 3.maju !

New Report

Close