Najveći izdatak MORH-a u 2018. bit će za nove avione

Autor: Darko Bičak , 01. veljača 2018. u 14:13
Najviše šansi za nabavu imaju lovci F-16/FOTOLIA

Ministarstvo obrane će od 26 domaćih tvrtki kupiti vojne opreme u vrijednosti 281 milijun kuna.

Tijekom 2017. nije bilo niti jednog postupka javne nabavke u Ministarstvu obrane (MORH), a koji bi bio klasificiran stupnjem tajnosti, istaknuto je na prezentaciji Plana nabave MORH-a u 2018. s osvrtom na realizaciju Plana nabave u 2017. koja je održana jučer u Zagrebu.

Na prezentaciji je najavljeno da će MORH do kraja ovog tjedna potpisati 35 novih ugovora s 26 hrvatskih tvrtki u vrijednosti od ukupno 281 milijun kuna. Ministar obrane Damir Krstičević je istaknuo da je to 45 milijuna kuna više u odnosu na istu vrstu nabave lani. Brigadir Ivica Devčić, načelnik Sektora za javnu nabavu MORH-a, kazao je da je lanjski plan nabave realiziran s čak 99,3 posto. 

"Provedena su 1243 postupka nabave i sklopljeno 1588 ugovora, među kojima su najznačajniji generalni remont helikoptera Mi-171Sh, nabava daljinski upravljanih oružanih stanica i protuoklopnog raketnog sustava za borbena vozila Patria, izgradnja objekata te nabava jedinstvene sportske opreme za sve pripadnike HV-a, te ekspedicijskog kampa kao nove sposobnosti koja će se koristiti i u zadaćama potpore civilnim institucijama i stanovništvu", kazao je Devčić.

Kao najznačajniji projekti u 2018. istaknuti su višenamjenski borbeni avion i hangar za održavanje protupožarne eskadrile. Mornarica će dobiti nove motore za brodove, a planiran je i prototip obalnog ophodnog broda. Kopnena vojska će generalno revidirati tenk M84, a kupit će se lake puškostrojnice i jurišne puške VHS D2/K2 te inženjerijski strojevi i oprema.

Komentirajte prvi

New Report

Close