Najveći domaći trgovački lanci u plusu, osim Keruma

Od stranih trgovaca samo je Metro ostvario dobit, no taj lanac već godinama stagnira s prihodima. Najveći minus od 145 mil. kuna bilježi Spar

Najveći rast prihoda na listi deset najvećih trgovačkih lanaca u Hrvatskoj su tijekom 2011. godine zabilježili Lidl i Spar. Prvi je rastao 15,6 posto, a drugi 16,6 posto, s time da ta dva lanca, kao i svi ostali inozemni trgovci osim Metroa, na hrvatskom tržištu bilježe gubitke. Prema podacima Fine u Liderovom izdanju ‘Tisuću najvećih’, može se vidjeti i da su Plodine i službeno zasjele na poziciju broj dva na ljestvici, što je do lani držao Mercator.

Plodine su lani ostvarile 2,98 milijardi kuna prihoda, što je bio rast od 13 posto. Ipak, drugoplasirani je još uvijek više od četiri puta manji od prvog Konzuma, čiji su prihodi iznosili 13,36 milijardi kuna. Premoćni Konzum je ipak rastao ‘samo’ 5,1 posto (četiri lanca na listi su rasla više od njega). Pritom mu je dobit iznosila 446 milijuna kuna i u odnosu na godinu ranije smanjena je za 15,7 posto. Ako se uvaži činjenica da Lidl Hrvatska i Kaufland imaju istog vlasnika (njemačku Schwarz grupu) onda je zapravo ta grupacija najbliži takmac Konzumu jer joj prihodi skupno iznose 4,8 milijardi kuna. Na listi deset najjačih pad prihoda bilježe samo Billa, Metro Cash&Carry i Mercator. Spar je unatoč rastu prihoda najveći gubitaš: iskazao je minus od čak 145 milijuna kuna, što je u odnosu na godinu ranije pad od 30 posto. Drugi najveći gubitnik je Mercator: minus mu iznosi više od 115 milijuna kuna i značajno je povećan u odnosu na godinu ranije. Lidl je značajno smanjio gubitak: iznosi 19,5 milijuna kuna (u prvim godinama rada u Hrvatskoj bilježili su gubitke i veće od 200 milijuna kuna). Metro Cash&Carry se po prihodima vratio na 2006. godinu, a unatoč ranijim planovima, već četiri godine nisu otvorili niti jedan novi objekt. S liste deset najjačih ispao je Kerum, a na nju je ušla Dinova Diona. Navodno je Željko Kerum već dogovorio prodaju trgovina Tomislavu Mamiću, vlasniku lanca Tommy. Kako je Mamić već neke Kerumove trgovine preuzeo, nedavno je Agencija za zaštitu tržišnog natjecanja (AZTN) od Tommyja zatražila prijavu koncentracije. Ukoliko dođe do potpunog preuzimanja Keruma, Tommy će se po prihodima svrstati uz bok Lidlu. Zanimljivo je da je Studenac, lanac u vlasništvu poduzetnika Josipa Milavića, koji je po prihodima trinaesti na listi (1,06 milijardi kuna), ostvario dobit od 54,6 milijuna kuna. Primjerice, drugoplasirane Plodine, uz tri puta veći prihod, bilježe dobit od 47,6 milijuna kuna. Na ljestvici deset najvećih trgovaca je pet lanaca u plusu, pet u minusu. Od stranaca profit bilježi jedino Metro.

Komentari (1)
  • Lukica
    Lukica 19:01 8.6.2012.

    Naravno da su strani dućani u minusu. Laganini i prelijevaju dobit u neku drugu zemlju s manjim porezom na dobit, pa to barem nije teško.

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Nemaš korisnički račun? Registriraj se ovdje! Prijavi se ovdje!