Najbolji potez – tvrtke za 10 kuna

Autor: Marija Brnić , 21. ožujak 2013. u 08:29
Gordan Maras/PIXSELL

Spajaju se Hamag Invest i Bicro u agenciju za malo gospodarstvo, inovacije i investicije, najavio Maras.

U godinu dana od osnivanja, Ministarstvo poduzetništva i obrta na čelu s Gordanom Marasom steklo je zadovoljavajuću prepoznatljivost – u ispitivanju provedenom u okviru projekta jačanja administrativne učinkovitosti, a koji se financira iz predpristupnog fonda EU, 77 posto od više od tisuću ispitanih građana upoznato je s radom novog ministarstva, a 38 posto ocijenilo je da aktualna Vlada ulaže više napora od prethodne u poticanju razvoja poduzetništva.

Podjednakim je, pak, njihove potpore ocijenilo 36 posto ispitanih, dok 18 posto uspješnijim idalje drži bivšu vladu, a 8 posto ne zna. Od poduzetih mjera u Marasovom mandatu, najveći pečat po građanima je ostavilo uvođenje osnivanje tvrtke za 10 kuna, dok su slabiji dojam ostavili primjerice uvođenje fisklanih blagajni, ali i jednostavnija procedura za otvaranje obrta i tvrtke. Najviše preporuka za daljnje poboljšavanje uvjeta rada Marasu je stiglo za nastavak poreznog rasterećenja (24,5 posto) i za povećanje iznosa poticaja (16 posto). Navedeno je istraživanje Marasovom timu i jedan od načina usmjeravanja daljnjeg jačanja kapaciteta poduzetništva, a na tom tragu slijede i izmjene Zakona o malom gospodarstvu, kroz koje će se uskoro u jednu agenciju objediniti dvije postojeće za potporu malim i srednjim, te inovativnim poduzetnicima – Hamag Invest i Bicro.

Objedinjavanje će se provesti u narednim mjesecima, a cilj je sve projekte Ministarstva poduzetništva i aktivnosti tih institucija prepustiti na vođenje jednoj, a kako saznajemo, nova će se agencija zvati Hamag – Bicro i zapošljavat će 150 djelatnika. Velike nade Marasovo ministarstvo polaže i u equity fond za male i srednje poduzetnike od 250 milijuna eura, koji bi se financirao  iz  EU, uz participaciju države od 15 posto.  

Komentari (4)
Pogledajte sve

Ako je uspjeh mogućnost otvranje tvrtke za 10 kn onda to ministarstvo treba odmah ukinuti! Drug Maras se samo svojski trudi inovativno i ekspeditivno razdjeliti neke novce i na taj način ispasti dobar ministar. Kako u životu nigdje nije radio niti razumije poslovanje sve što radi je super, ali na žalost ne dovoljno i uvelike promašeno!

Najveći problem je porezni sustav koji traži novce unaprijed ,a niste sigurni da li će te uopće biti u stanju plaćati porezne obaveze,imali Vi promet ili ne. Nek se skine porez na dohodak od 40-posto na sve iznose od 8800 i prirez na to ,pa bude u obrtništvo cvalo.Također smatram da nije prihvatljivo da naš obrtnik mora plačati porez na novac koji dolazi izvana , odnosno tijekom transakcija jer mi nismo potpisali međunarodni ugovor o oporezivanju transakcija.eto, toliko o podršci naše države.Dodatno administrativno opterečenje nije baš prihvatljivo kada govorimo o tome da u isto vrijeme možete stvarati novac za državu , a morate trčati od ureda do ureda za papirologiju.

Tvrtke za 10 kn, smiješno…pa dajte omogućite osnivanje tvrtke za 1 lipu, koji bi tek bio biznis

New Report

Close