‘Najbogatiji Hrvat ikada’ odustao od Hypo banke, sada želi KK Zadar

Autor: Saša Paparella , 08. srpanj 2015. u 22:00
Foto: Filip Brala / Pixsell

Nakon što je tvrdio da će kupiti razne kompanije, inovator iz Luksemburga poželio je košarkaški klub.

Košarkaški klub Zadar traži novog vlasnika. Nakon što je velike dugove sanirao Grad Zadar, postavši tako većinski vlasnik, postalo je jasno da se slavni klub ne može financirati samo iz gradskog proračuna. Sada se pojavio novi ulagač čije ime jamči zanimljiv razvoj događaja: inovator Ivan Žilić iz Luksemburga, kojeg dio medija predstavlja kao najbogatijeg Hrvata na svijetu, kroz čiju se životnu priču protežu milijarde eura.   

Tražili ga Bandić, Blagaić…
Inženjer Žilić karijeru je proveo uglavnom u Njemačkoj, a na stranicama domaćeg tiska pojavio se u Business.hr-u u ožujku 2009. Napisano je da od 2004. vodi sudski spor s Fordoom jer mu taj proizvođač automobila "ne želi isplatiti naknadu za revolucionarni patent kojim se koristi u proizvodnji automobila", te da Žilić "unatoč Fordovu priznanju u Njemačkoj prolazi kroz nevjerojatnu sudsku trakavicu u kojoj se laži i pritisci izmjenjuju s krivotvorinama i podvalama". Automobilski div Ford posljednjih je desetak godina, koristeći inovativan način ugradnje držača za tehničke sklopove u proizvodnji vozila, uštedio milijarde eura. To je napredno tehnološko rješenje Ford uveo i u  proizvodnju drugih automobilskih brendova u čiju je vlasničku strukturu ušao.

 

24mlrd.

eura bila je aktiva Žilićeve tvrtke 2012., navode mediji

Taj je izum omogućio uštedu od gotovo 100 eura po svakom proizvedenom automobilu, a kad se ta svota pomnoži s milijunima automobila u koje se taj patent ugrađuje, niti milijarde eura više ne zvuče toliko čudno.     Iako potkrijepljena dokumentima, priča se tada nije probila u ostale medije, pa Žilić ostaje nepoznat javnosti sve do ožujka 2013., kad Jutarnji list objavljuje tekst o "možda najbogatijem Hrvatu ikada".  "Za prošlu godinu podnio je bilancu svog poduzeća s aktivom većom od 24 milijarde eura, što ga ne čini samo jednim od najvećih izumitelja, nego i poslije Španjolca Amancija Ortege, vlasnika Zare, drugim najbogatijim pojedincem u Europi", pisao je tada Jutarnji. U međuvremenu je, naime, uspio dobiti zadovoljštinu od  od automobilske industrije, pa  je u tekstu navedeno da bi "svoj golemi novac želio što je moguće više investirati u Hrvatskoj".

Istog su ga dana počeli opsjedati razni potrebiti, u rasponu od socijalnih slučajeva iz Hrvatske i BiH (Žilić je rođen u Varešu) do vlasnika najvećih hrvatskih kompanija. Pisalo se tako da će Žilić pomoći Agrokoru sa 700 milijuna eura za kupnju Mercatora, spominjala su se i zvučna imena ljudi iz vrha te kompanije koji su vodili pregovore o pomoći u kreditiranju, a onda im se Žilić navodno odjednom prestao javljati na telefon. U Agrokoru nismo uspjeli dobiti potvrdu tih zajedničkih planova.

Žilić je kasnije tvrdio i da mu je zagrebački gradonačelnik Milan Bandić slao svog emisara Miru Lacu, a sve kako bi dogovorili da im bogati iseljenik posudi 370 milijuna eura, čime bi zatvorili nepovoljne kredite koje je Grad ranije uzimao. Pomoć u realizaciji svog projekta Hrvatski san tražio je navodno i splitski poduzetnik Vicenco Blagaić, a osoba bliska Žiliću potvrdila nam je da je bio zainteresiran za kupnju zagrebačke Tvornice vagona Gredelj.  S najizdašnijom se ponudom licitiralo lani, kad je navodno ponudio 2,7 milijardi eura za kupnju Hypo banke, no i ta je priča ubrzo zaboravljena.Jesu li onda u pravu oni koji Žilića nazivaju prevarantom? "Ne možemo to reći jer, koliko znamo, on dosad nikoga nije prevario", ističu njegovi poznanici. Nakon svega, sada je odlučio kupiti – košarkaški klub.

Spasio bi ih u jednom potezu

Pokušali smo od Žilića dobiti komentar o akviziciji KK Zadar, no nije nam se javljao na svoj luksemburški mobitel.  Prethodno je zadarskim medijima rekao da će, nakon što prouči kompletnu bilancu KK Zadar, stanje, dugove i slično, donijeti konačnu odluku o ulaganju u klub.  "Moja je želja i dalje uložiti u KK Zadar, no to u konačnici neće ovisiti isključivo o meni, nego o vlasniku kluba, a to je Grad Zadar. KK Zadar već dogodine može igrati Euroligu. Mojim novcem možemo izbrisati sva dugovanja putem jedne novčane transakcije", poručio je Žilić. U uredu zadarskoga gradonačelnika Božidara Kalmete nismo uspjeli dobiti potvrdu da pregovaraju sa Žilićem o prodaji KK Zadar. 

Komentari (1)
Pogledajte sve

‘Psihologija hohštaplera’, knjižica je izdana 1925. u Zagrebu, napisao ju je Dr. Erich Wulffen.

New Report

Close