Nacionalna mirovina od 2021. godine?

Autor: Ljubica Gatarić/VL , 03. rujan 2019. u 22:00
Ilustracija: Pixsell

Neki od stručnjaka potvrdili su da su prije desetak dana dobili poziv da se uključe u rad.

Uža radna skupina kojoj je nositelj Ministarstvo rada i socijalne skrbi priprema podlogu i analize za uvođenje nacionalne mirovine, a novi ministar Josip Aladrović kaže da će ju proširiti predstavnicima udruga umirovljenika, socijalnih partnera i akademske zajednice.

Neki od stručnjaka potvrdili su nam da su prije desetak dana dobili poziv da se uključe u rad. Radi se o mirovini koju bi primali stariji od 65 godina koji nikad nisu bili zaposleni ili su radili manje od 15 godina pa nemaju pravo na mirovinu. Uvođenje takve mirovine bila bi realizacija jednog od predizbornih obećanja HDZ-a s prošlih parlamentarnih izbora, a ono je i inače jedno od najčešćih nerealiziranih političkih obećanja u zadnja dva desetljeća.

Aladrović kaže da će utvrđivanje kriterija za obuhvat potencijalnih korisnika biti glavni zadatak proširene radne skupine. Zakonodavni okvir pripremat će se tijekom 2020., a prva isplata bila bi 2021.. Osim novca koji se mora osigurati u proračunu, jedno od glavnih pitanja je hoće li se nova mirovina dijeliti svima starijima od 65 (odnosno 67 ako produljenje radnog vijeka preživi sindikalni referendum) bez mirovine ili će se uvesti određeni kriteriji temeljeni na imovinskom i dohodovnom cenzusu.

Komentirajte prvi

New Report

Close