Mršić: Politika treba pogurati izvoznike u Rusiju

Autor: Danijela Jozić / VLM , 10. prosinac 2012. u 22:01
Pred. Uprave HBOR-a A. Kovačev rekao je da je banka izvoznike ove godine kreditirala s više od 5 mlrd. kn/PIX

U devet mjeseci izvoz u Rusiju povećan je za 66% i iznosi 300 milijuna eura, od čega je glavninu izvezla tvrtka Ericsson Nikola Tesla.

Izvoz je naš prioritet, a Rusija za nas važno izvozno tržšte. No, tamo nije lako prodrijeti i tu bi domaćim tvrtkama dobrodošla potpora politike. Moramo unaprijediti odnose s Rusijom", izjavio je u ponedjeljak Zvonimir Mršić, predsjednik Uprave Podravke, na Liderovom Klubu izvoznika.

Na skupu su predstavljeni rezultati hrvatskog izvoza za devet mjeseci ove godine, a upravo je povećanje izvoza u Rusiju, za čak 66 posto, najugodnije iznenađenje. Izvoz u tu zemlju iznosio je 300 milijuna eura, od čega je glavninu izvezla tvrtka Ericsson Nikola Tesla. "Podravka je u Rusiju izvezla 30 milijuna eura ili 10 posto od ukupnog hrvatskog izvoza na to tržište. Za ozbiljnu kampanju na stranim tržištima potrebni su milijuni eura od police do marketinga. Podravka stoga intenzivno razgovara s drugim tvrtkama o zajedničkoj suradnji na stranim tržištima", izjavio je Zvonimir Mršić. Izvoz je tijekom devet mjeseci stabiliziran, a on je u listopadu za 16,3 posto bio bolji u odnosu na isti mjesec lani. Tijekom listopada je iznosio 940 milijuna eura. Tijekom ove godine promijenila se i njegova struktura pa je zabilježeno čak 550 milijuna eura manje izvoza brodova i Diokijevih proizvoda (čija proizvodnja stoji). Za 9,3 posto je viši izvoz malih i srednjih tvrtki. Izvoz  hrane i pića je veći za 13,7 posto, a važna vijest je i oporavak talijanskog tržišta. Izvoz na tržišta Cefte rastao je 10 posto, s tim da je najveći rast imalo crnogorsko tržište od čak 80 posto. "Kad smo krenuli u Kinu povukli smo još 23 male vinarije, sa 75 različitih etiketa proizvoda, dajući im priliku da na krilima naše investicije otvore i sebi mogućnost proboja", rekao je glavni direktor Badela 1862 Srđan Oreb.

Predsjednik Uprave HBOR-a Anton Kovačev rekao je da je ta banka izvoznike tijekom ove godine kreditirala s više od 5 milijardi kuna te više od 2 mlijarde kuna za osiguranje izvoza od političkih i komercijalnih rizika. "Nastojimo spojiti inovatore i proizvođače i to u automobilskoj industriji, a riječ je o inovacijama koje su iznenadile i čitav svijet. Pronašli smo i jednog dobrog proizvođača s kojim ćemo pokušati objediniti dobar dio tekstilne industrije", rekao je Kovačev. Ivica Cerovečki, vlasnik tekstilne industrije Kotka, koja godišnje  proizvode 200 tisuća odijela, rekao je da je situacija u branši sve gora. "Investirali smo više od 5 milijuna eura u razvoj, a 98 posto proizvoda izvezemo. Ipak, voda nam je došla do grla", rekao je. Ukoliko se ne pomogne tekstilcima, broj zaposlenih u toj branši, kojih je 18 tisuća, do 2014. neće biti veći od 5000, rekao je Cerovečki.

Predsjednik Ivo Josipović:

Došla su pisma iz Katara ali to je tek početak

Predsjednik Ivo Josipović, bio je glavni gost skupa. "Nije lako ići u neku stranu zemlju i nuditi proizvode. Odlazak u Katar bio je improvizirana akcija gospodarske komore i njome smo otvorili široko vrata za suradnju. Ne smijemo se uljuljati i misliti da je time sve riješeno. Čeka nas naporan rad. Došla su prva pisma iz Katara ali to je tek početak", izjavio je.

Komentirajte prvi

New Report

Close