Mrsić: Nećemo odobriti strane radnike

Autor: Marija Brnić , 03. studeni 2013. u 21:59
Mirando Mrsić (Foto: Davor Javorović/PIXSELL)

Mirando Mrsić poručio je kako neće odobriti zahtjev za izdavanjem radnih dozvola za 4500 stranih radnika, što je od Hrvatskog zavoda za zapošljavanje zatražio vlasnik Brodosplita Tomislav Debeljak.

Ministar rada Mirando Mrsić poručio je kako neće odobriti zahtjev za izdavanjem radnih dozvola za 4500 stranih radnika, što je od Hrvatskog zavoda za zapošljavanje zatražio vlasnik Brodosplita Tomislav Debeljak.

Takav zahtjev Debeljak je obrazložio predviđenim povećanjem opsega posla. U splitskom škveru, koji tjednima puni stupce zbog nelegalnog prosvjeda i disciplinskih postupaka protiv 200-njak od ukupno 2000 zaposlenih, procjenjuju da će uz već sklopljene poslove na gradnji brodova i za izvanbrodograđevnu industriju, te poslove čije se zaključenje očekuje, u rujnu i listopadu iduće godine trebati oko 4500 radnika. Iz kontakata s HZZ-om i dosadašnjih iskustava u Brodosplitu, zaključuju, pak, da će za pojedina zanimanja radnike morati tražiti izvan Hrvatske. Praksa uvoza radnika inače je uobičajena praksa u splitskom, ali i u ostalim hrvatskim brodogradilištima.

“I prijašnjih godina je bilo takvih pokušaja, ali ne u ovako velikom broju. Radilo se o stotinama radnih dozvola i mi smo to svaki put odbijali, a tako će biti i sada”, odgovorio je Mrsić, poručivši da u Hrvatsku nećemo uvoziti radnu snagu dok imamo vojsku nezaposlenih, izuzev za zanimanja za koja nemamo dovoljno adekvatnih radnika. Upravo taj nedostatak je i bio razlog što je u Brodosplitu u pojedinim mjesecima 2006., 2007. i 2008. broj odrađenih radnih sati stranih radnika nadmašavao brojke radnika škvera. Darko Pappo, predsjednik Uprave Brodosplita, kaže da službeno iz Ministarstva još nije zaprimljen ovakav odgovor. “Ovo će nam prouzročiti problem, a nadam se da ćemo dio uspjeti riješiti s prekvalifikacijama na HZZ-u”, dodaje Pappo.

Komentirajte prvi

New Report

Close