‘Mlijeko je samo povod, bit će prosvjeda, nismo kmetovi’

Autor: Božica Babić , 21. listopad 2012. u 21:59
Repriza? Dragutin Dukić na prosvjedu 2010./PXL

Motiv za prosvjed je i novi Zakon o poljoprivrednom zemljištu.

Od danas počinje obustava davanja mlijeka i trajat će do ispunjenja naših zahtjeva a najvažniji je – povećanje otkupne cijene s 2,4 kune po kiligramu na 4,05 kune, najavio je to Antun Laslo, predsjednik Zajednice Udruge seljaka Slavonije i Baranje nakon sastanka koordinacije udruga iz sedam župnija.

Dragutin Dukić, predsjednik Koordinacije farmerskih udruga iz sedam županija kaže da im je mlijeko samo povod za prosvjed, jer da se nagomilalo velikih problema. Otkupna cijena mlijeka, ističe, zapravo je samo kap koja je prelila čašu prepunu žuči koju farmeri piju još od prekida višednevnoga prosvjeda u veljači, uzaludno čekajući realizaciju tada najavljenih obećanja o partnerskom dogovoru poljoprivrednika, resornog ministarstva i mljekarske industrije. "Sadašnja ekipa u Ministarstvu poljoprivrede bahata je i nezainteresirana za rješavanje problema u poljoprivredi", tvrdi Dukić i dodaje kako "ministar Jakovina praznim obećanjima kupuje vrijeme". Savjet za mlijeko, iznosi Dukić, prema zaključku s prethodna skupa, trebao je biti održan 18. listopada radi dogovora o otkupnoj cijeni i "mliječnom kodeksu". Jakovina ga je, međutim, samoinicijativno pomaknuo na 24. listopad, no farmeri više nemaju strpljenja za nova odgađanja.

Mljekarska industrija već 15 godina sustavno pljačka proizvođače mlijeka, tvrdi Dukić i upozorava da je, igrajući se samo s parametrima kakvoće mlijeka u posljednjih pet godina iz otkupne cijene farmerima uzela 1,5 kunu po kilogramu. U posljednjih godinu dana zatvoreno je 3000 farmi koje se nisu mogle nositi s troškovima, upozorava Dukić. Motiv za prosvjed je i novi zakon o poljoprivrednom zemljištu koji će, bude li usvojen u predloženom obliku, postati omča oko vrata brojnih gospodarstava, ocjenjuje Dukić i dodaje kako Vlada govori o konkuretnoj proizvodnji, a istodobno ignorira ili odgađa rješavanje problema koji muče farmere. "Prođe li Jakovinin prijedlog zakona, državnu zemlju dobit će pet-šest velikih tvrtki, mi bismo valjda trebali biti njihovi kmetovi. Taj se film neće gledati", poručuje Dukić.

Komentirajte prvi

New Report

Close