Mladim poljoprivrednicima gotovo dvostruko više

Cilj je zadržati mlade u agraru/G. Ferbežar/PIXSELL Cilj je zadržati mlade u agraru/G. Ferbežar/PIXSELL

APPRRR umjesto 75, za potpore ruralnom razvoju iz mjere 6, operacije 6.1.1. izdvaja 131 milijun kuna.

Ministarstvo poljoprivrede izvijestilo je u petak da su povećana sredstva za potporu mladim poljoprivrednicima za projekte ruralnog razvoja, sa 75 na 131 milijun kuna, što pokriva financiranje oko 350 projekata.

"Zbog iznimnog interesa mladih poljoprivrednika i vrlo kvalitetnih projekata pristiglih na drugi natječaj u okviru mjere 6, Agencija za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju, uz suglasnost Ministarstva poljoprivrede, donijela je odluku o povećanju raspoloživih sredstava za drugi natječaj za operaciju 6.1.1. Potpora mladim poljoprivrednicima", navode iz Ministarstva. Tako se povećavaju sredstva za potporu mladim poljoprivrednicima s predviđenih 75 na 131 milijun kuna.

Od toga 90% dolazi iz Europskog poljoprivrednog fonda za ruralni razvoj. Mladim poljoprivrednicima bit će dodijeljeno 50.000 eura po projektu za aktivnosti iz poslovnog plana, kao što su kupnja životinja, bilja, sadnog materijala i zemljišta, podizanje višegodišnjih nasada, građenje i opremanje objekata za proizvodnju ili preradu poljoprivrednih proizvoda te prodaju vlastitih proizvoda na gospodarstvu, kupnju mehanizacije i opreme...

Nakon odobrenja projekta mladi poljoprivrednik odmah može zatražiti isplatu prve rate, pa i prije nego što krene s ulaganjima na gospodarstvu. Smisao mjere, ističu iz Ministarstva, je generacijska obnova i zadržavanje mladih u agraru pa se potpora odobrava mladima koji preuzimaju PG od starijeg nositelja ili su ga već preuzeli u zadnjih 18 mjeseci od prijave projekta. 

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Nemaš korisnički račun? Registriraj se ovdje! Prijavi se ovdje!