Mladen Pejnović postaje gospodar državne imovine

Autor: Marija Brnić , 03. srpanj 2013. u 22:00
Mladen Pejnović/Robert Anić/PIXSELL

Bez Pejnovićeve suglasnosti ni lokalne vlasti neće moći donositi GUP ako obuhvaća državno zemljište.

Iako je preostalo još tjedan dana do isteka javne rasprave, potpredsjednik Vlade Branko Grčić na današnjoj će sjednici predložiti novi zakon o upravljanju imovinom u vlasništvu države, i to u hitnu saborsku proceduru. Hitnost, koja nije bila predviđana, iz Državnog ureda za upravljanje državnom imovinom se pojašnjava činjenicom da bi redovitim procedurama u prvo čitanje u Saboru prijedlog došao tek nakon 15. rujna, te promjene koje se planira ovim zakonom, poglavito u institucionalnom  okviru, ne bi bile provedive prije studenog ili prosinca.

To si, poručuju iz DUUDI-ja, država u postojećem gospodarskom stanju ne smije dopuštati. Naprotiv, hitnim usvajanjem omogućilo bi se da već tijekom ljeta budu doneseni svi podzakonski akti i do rujna poduzmu planirane promjene. Time će se, naglašavaju, eliminirati negativni učinci postojećeg nefunkcionirajućeg sustava na investicijsku klimu, poboljšati i procese restruktiriranja i ubrzati odlučivanje u upravljanju tvrtkama iz portfelja RH, te omogućiti provedbu Strategije upravljanja imovinom RH, usvojenom pred 20 dana. Zakon predviđa da ulogu središnjeg tijela za upravljanje imovinom dobije DUUDI, dok bi se do 31. rujna AUDIO, nasljednik bivšeg Fonda za privatizaciju, ugasio. Njegove obveze, pravne i financijske, dakle sve negativno u postojećem sustavu upravljanja, preuzeo bi Centar za restrukturiranja i prodaju (CERP). Najkraće rečeno, novim se zakonom predviđa centralizaciju upravljanja.

U ime Vlade DUUDI-ju, na čijem je čelu Mladen Pejnović, bile bi povjerene vlasničke ovlasti na imovini RH, utvrđivanje tvrtki od strateškog interesa RH, a bez njegove suglasnosti ni lokalne vlasti neće moći donositi prostorne planove koji obuhvaćaju državno zemljište. Bez naknade i natječaja moći će na korištenje pravnim i fizičkim osobama dodijeliti nekretnine iz portfelja. DUUDI dobiva i ovlast nadzora provedbe zakona, uključujući i nadzor nad državnim, te tijelima lokalnih i regionalnih vlasti. Predstojnik DUUDI-ja samostalno odlučuje o nekretninama do 1 milijun kuna vrijednosti, osniva i koordinira povjerenstva za upravljanje tvrtkama i nekretninama koja će činiti ministri, a predsjedava i Upravnim vijećem CERP-a, koji se treba početi ustrojavati već u kolovozu, 15 dana od stupanja na snagu zakona.

Komentari (1)
Pogledajte sve

Ovo je gore od sramote. Što znaći rijeć “DRŽAVNO”, po nekakvoj logici stvari, to pripada cijelokupnom NARODU RH. Dakle kako je moguće da nekome uopće padne na pamet ideja o ovakvome činu, da jedna osoba donosi sud o NARODNOJ IMOVINI, i to bez presedana. Št dalje sve teže će se živjeti u ovom lopovskom društvu.

New Report

Close