"Mirovine hrvatskih građana su ugrožene"

Foto: Goran Kovacic/PIXSELL Foto: Goran Kovacic/PIXSELL

Podsjetio je kako se mirovina danas isplaćuje iz tri stupa.

Saborski zastupnik SDP-a Peđa Grbin smatra da su mirovine hrvatskih građana ugrožene jer je, kako je rekao, potpredsjednica Vlade i ministrica gospodarstva Martina Dalić trgovala povlaštenim informacijama.

Grbin je to rekao u petak u Hrvatskom saboru uoči rasprave o vjerodostojnosti tumačenja jednog od članaka Zakona o dodatku na mirovine. 

"Kada govorimo o uređenim tržištima ona su uređena zato što se na njima poštuju određeni propisi, a jedan od najvažnijih je zabrana 'dilanja' i korištenja povlaštenih informacija, dakle, onih koje ne bi trebale biti dostupne svim ulagačima do jednog trenutka kada postaju dostupne svima. Što je trgovanje i zlouporaba tih informacija? Kada primjerice potpredsjednica Vlade u obnašanju svoje dužnosti sazna za financijske podatke u poslovanju Agrokora i onda ih daje Intercapitalu, Texu, Alteri...", poručio je Grbin koristeći pravo na stanku uoči rasprave o vjerodostojnosti tumačenja jednog od članaka Zakona o dodatku na mirovine.

Podsjetio je kako se mirovina danas isplaćuje iz tri stupa.

"Prvi stup je onaj klasični stup generacijske solidarnosti. Međutim, drugi i treći stupovi su stupovi koji isplatom mirovine baziraju na individualiziranoj i kapitaliziranoj štednju. To znači da trgovačka društva kojima je povjerenje upravljanja mirovinskih fondova u ime građana RH bilo dobrovoljno ili obvezno ulažu novac koji građani štede za svoju mirovinu u vrijednosne papire. Dio tih vrijednosnih papira su obveznice, ali drugi dio, velik dio su dionice koje kotiraju na uređenim tržištima", pojašnjavao je Grbin te dodao kako bi ona trebala biti uređena tako da se na njima propisi poštuju.

Komentari (7)
 • miami
  miami 22:18 13.5.2018.

  Kad ću ja ići u mirovinu- ne .- da više neće biti novaca- nego ćemo još i uplaćivati sitniš svaki
  mjesec - za propalu državu i mirovine propalih političara.

 • Twixer
  Twixer 14:14 13.5.2018.

  Pedja,

  mirovine se isplacuju iz proracuna kao i place drzavnih zaposlenika. Zahvaljujuci tebi i takvima kao sto si ti broj drzavnih zaposlenika se enormno povecao pa onda nema dovoljno novaca za mirovine. Najveca prijetnja mirovinama su upravo hrvatski politicari koji koriste budzetski novac za kupovanje glasova neradnika. Po tom pitanju nema razlike izmedju Pedje Grbina i Martine Dalic.

 • Kirin
  Kirin 15:04 12.5.2018.

  Pedža The Boy supergenijalac ili beskorisni uhljeb?

Pogledaj ostale komentare na temu
Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Nemaš korisnički račun? Registriraj se ovdje! Prijavi se ovdje!