Ministarstvo gospodarstva: Uber treba riješiti kroz reformu tržišta usluga

Autor: Bernard Ivezić , 10. srpanj 2017. u 14:05
Uber želi u Hrvatskoj za 2-3 godine do 10 tisuća vozača, čemu se protivi 2200 taksista, Foto: Pixsell

U resoru Olega Butkovića spremni na inspekcije, kod Martine Dalić pozivaju na dijalog.

Usijanu temu o mogućoj zabrani Ubera u Hrvatskoj upravo je rashladila ministrica Martina Dalić. I dok Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture Olega Butkovića drži sve opcije otvorenima pa i potencijalne inspekcijske akcije, Ministarstvo gospodarstva za Poslovni dnevnik izjavilo je da se pitanje Ubera treba riješiti kroz reformu tržišta usluga.

“Smatramo kako se navedena problematika treba rješavati kroz horizontalnu reformu tržišta usluga, uz uključivu i kvalitetnu raspravu svih relevantnih dionika”, kažu u Ministarstvu gospodarstva.

Dužni poštovati zakone

U podužem odgovoru iz resora ministrice Dalić ističe se da je Uber globalna usluga, koja elektroničkim putem nudi usluge prijevoza temeljene na ekonomiji dijeljenja. Navodi se da Uber obavlja djelatnost informacijskog društva prema članku 2. točki 2. Zakona o elektroničkoj trgovini.

 

1500vozača

procjena broja koji radi pomoću Ubera u Hrvatskoj

“Ali rad Ubera u Hrvatskoj treba promatrati i pobliže regulirati ‘uz djelatnost pružanja usluge prijevoza’ koju obavljaju Uberovi vozači partneri”, pojašnjavaju u Ministarstvu gospodarstva. Dodaju da Europska komisija smatra da su usluge koje se pružaju na daljinu – usluge informacijskog društva među kojima su i “posredničke usluge između pružatelja usluga i kupaca”.

Iz resora ministrice Dalić ipak naglašavaju da su “pružatelji usluga informacijskog društva dužni poštovati pozitivne zakonske propise RH sukladno članku 3. Zakona o elektroničkoj trgovini” te da članak 5a. istog zakona daje državama pravo da sudski ograniče njihov rad. No, to vrijedi u svega četiri specifična slučaja: ukoliko Uber ugrožava javno zdravlje; radi protiv potrošača i ulagača; javne sigurnosti, obrane i nacionalne sigurnosti; te ako se tako preveniraju kaznena djela, uključujući da se tako štite maloljetnici, čuva ljudsko dostojanstvo i sprječava širenje mržnje.

IT usluge slobodne

“Ne raspolažemo sa saznanjima, dokazima ili presudama koji bi upućivali na to da Uber čini kaznena djela iz članka 5a., kažu u Ministarstvu gospodarstva.

Navode da kod ekonomije dijeljenja treba razlikovati isporuku usluge od digitalne platforme kao posrednika. Pojašnjavaju da IT usluge, kao takve, imaju slobodu sukladno Unijinim direktivama u području elektroničke trgovine.

“Na tržištu usluga pojavio se novi način poslovanja koji funkcionira po principu dijeljenja, unajmljivanja te razmjene usluga. Pružanje i korištenje usluge svodi se uglavnom na načelo registracije, odnosno same identifikacije u sustavu”, zaključuju u Ministarstvu gospodarstva.     

Komentari (3)
Pogledajte sve

Da, liberalizacija. Jednom Uber, zauvijek Uber. Ugodno, povoljno, korektno i tranparentno. Samo država još uvijek ne zna što bi – bi li piškila, bi li kakala :O

Pa nek i “šahisti” počnu radit za Uber i stvar rješena! Samo s Uberom treba radit, a to se njima neda! Lakše je podkradat državu i klijente!

Pistovana gospodjo Dalic eto posto vi imate tako svestrano razmisljanje za dobrobit svih (citaj pogodovanje uberu) imam i ja jedno misljenje jer ako mislite da to moze proci u saboru onda nemam niti ja kao taxista primjedbe na Vase misljenje. Naime ako stvarno mislite da je liberalizacija jedino i adekvatno rijesenje onda je i jedino i adekvatno rjesenje posto ste Vi izabrani od stranke, vlade ili naroda, ja sam svoju dozvolu dobio natjecajem po cemu smo ajmo rec slicni bilo bi sasvim uredu da date hitno u saborsku proceduru da mojih dvoje troje kolega skupa samnom dolazimo na svaku saborsku i ministarsku piziciju i djelimo placu na 4 djela jer to nije nikakav strani pojam osim vaseg zakljucka zvanog LIBERALIZACIJA. Lp hrvoje

New Report

Close