Ministarstvo financija uključeno u rješavanje slučaja

Autor: Poslovni.hr/Hina , 05. travanj 2016. u 13:42
Foto: Davor Visnjic/PIXSELL

Istaknuo je da Hrvatska u ovom i svim drugim sličnim slučajevima aktivno sudjeluje, no pritom nije želio otkriti s kojim točno stranim službama Hrvatska surađuje.

Ministar financija Zdravko Marić izjavio je u utorak da su hrvatske službe za sprečavanje pranja novca  povezane s inozemnim službama i aktivno uključene u rješavanje slučaja Panama Papers.

"Sve naše službe – državne i one koje u Ministarstvu financija kao što je Ured za sprečavanje pranje novca, kao svojevrsni financijsko-obavještajni servis, povezane su i umrežene sa svim ostalim službama Europske unije, ali i onima u preko 150 zemalja svijeta", kazao je Marić na marginama konferencije "Krediti i gospodarski rast". Istaknuo je da Hrvatska u ovom i svim drugim sličnim slučajevima aktivno sudjeluje, no pritom nije želio otkriti s kojim točno stranim službama Hrvatska surađuje.

"Službe postupaju u skladu sa svim procedurama i protokolima, dakle sukladno nalozima koje zaprime, ali i nalozima koje mi tražimo od drugim zemalja i obavljaju analitički dio posla", dodao je Marić, naglasivši da ne može komentirati  nikakve specifične i konkretne elemente navedenog slučaja. "Mogu samo reći da  sve naše institucije marljivo i odgovorno rade svoj dio posla. Sva međunarodna relevantna tijela koja se referiraju na hrvatske službe, pa tako i Ured za sprečavanje pranja novca, dosad su govorila samo i isključivo u superlativima".

Dodao je da je teško komentirati koliko se u Hrvatskoj godišnje utaji poreza, ali da se u tom smislu mogu pratiti izvješća Ekonomskog instituta i Državnog zavoda za statistiku o sivoj ekonomiji u kojima se dio odnosi na poreznu evaziju. 

Na upit kako se puni državni proračun, ministar financija je rekao da je zabilježen blagi rast određenih poreznih prihoda, pritom izdvojivši prihode od trošarina i poreza na dobit, ali i ne od PDV-a.

Komentirajte prvi

New Report

Close