Ministar Maras najavio veliku pomoć za 150 tisuća obrtnika i poduzetnika

Autor: Ante Pavić , 04. rujan 2014. u 14:44
Photo: Marko Jurinec/PIXSELL

Obrtnici i mali i srednji poduzetnici koji imaju godišnji prihod do 3 milijuna kuna, od sljedeće godine će PDV plaćati po naplaćenom, a ne fakturiranom računu.

Ministar poduzetništva i obrta Gordan Maras najavio je na okruglom stolu Poslovnog dnevnika "Misli lokalno, djeluj globalno" koji se održava u Ludbregu, da će obrtnici i mali i srednji poduzetnici koji imaju godišnji prihod do 3 milijuna kuna, od sljedeće godine PDV plaćati po naplaćenom, a ne fakturiranom računu. "To je velika pomoć za 150 tisuća obrtnika i poduzetnika i jedna od najbitnijih stvari za male poduzetnike u mandatu ove Vlade", izjavio je Maras. 

Također je najavio da će Ministarstvo do kraja ove godine raspisati program bespovratnih potpora za male i srednje poduzetnike u vrijednosti od 250 milijuna eura. "Na prvom natječaju za ulaganja u unapređenje postojećih tehnologija i razvoj novih proizvoda i usluga javilo se 120 tvrtki, a dobilo ih je 28. Oni koji nisu uspjeli ne moraju očajavati jer na jesen kreću novi natječaji", kazao je Maras podsjetivši da je ove godine na za tu svrhu na raspolaganju 130 milijuna eura. Na okruglom stolu predstavljene su tri tvrtke koje su dobile na natječaju: Machiper oprema, Bomark Pak i Gastrocom.

Machiper oprema dobila je sedam milijuna kuna bespovratnih sredstava za proširenje proizvodnih kapaciteta u uvođenje novih tehnologija. Investicija ukupne vrijednosti 12,4 milijuna kuna trebala bi u toj tvrtki povećati proizvodnju za 50 posto te zaposlenost za 80 posto.

 Bomark Pak dobio je 11,2 milijuna kuna za projekt izgradnje nove hale i uvođenje novih tehnologije ukupne vrijednosti 29 milijuna. Investicija bi trebala rezultirati početnim zaposlenjem 11 novih radnika, a onda bi njihov broj mogao vremenom rasti.

Gastrocom je za rekonstrukciju i opremanje hotela Park 4 u Varaždinu dobio 11,9 milijuna kuna bespovratnih sredstava za ukupnu investiciju od 32 milijuna kuna. 

Poduzetnici će se do kraja ove godine također moći natjecati i za ukupno 70 milijuna eura za ispunjavanje standarda i certificiranja proizvoda kako bi što lakše izašli na međunarodna tržišta te 40 milijuna eura za stvaranje napredne poslovne infrastrukture.

Gradonačelnik Ludbrega Dubravko Bilić primio je od ministra Marasa ugovor kojim će grad Ludbreg dobiti 719 tisuća kuna bespovratnih sredstava za poticanje investicija i razvoj poduzeća utemeljenih na znanju u sklopu mjere C2 "Tehnološki parkovi, poslovni inkubatori i poduzetnički centri i centri kompetencije" Ministarstva poduzetništva i obrta.

 

Komentari (9)
Pogledajte sve

Maras nema pojma.
Nije problem u fakturiranom ili u naplačenom.
Problem je u bilo kakvoj naplati.

Šta je s onim fakturama koje nikada neće biti plaćene malom poduzetniku ?
Država nikad neće dobiti plaćen PDV.

Problem je u tome da poduzetnici očekuju od Države da stvori pravnu zaštitu da se poštuju rokovi iz faktura.

Kako je sada ?
Poduzetnik Državnoj tvrtki (!) isporuči robu i plati PDV , a lovu nikad ne dobije , onda dođe stečajni upravitelj koji traži da uplatite još 2 % Državi kako bi vaše potraživanje ušlo u stečajnu masu , onda vas traže da otpišete 70 % potraživanja , a 30 % će vam navodno isplatiti u roku 5 godina.

Minus(maras) i njegov pokusaj pomoci(plus) kada se pomnoze jos su uvijek minus.

Najbolje sto on moze napraviti za gospodarstvo u Hrvatskoj je da se makne sa pozicije. Ako ne to neka bude i dalje ali neka suti.


… a opljackati ce ih vjerojatno kad uvedu porez na nekretnine.
I da, slazem se sa uvodjenjem poreza na nekretnine.

Znaci ti se slazes da nas pljackaju. Genijalno. Ovakvih genijalaca nam u Vladi ne fali,ali nadam se da ce se naci neko mjesto za tebe. O glupostima sto si pisao o fiskalizaciji uopce necu jer to tek ne bi pojia pas s maslom.

Zanimljiva je ova logika, obrtnici će PDV plaćati po naplaćenom…spasili smo ih od nas samih jer smo im upravo mi htjeli naplaćivati PDV po izdanim fakturama…

Iako će to uvesti malim poduzetnicima, i to nije loša stvar…

New Report

Close