Kazne za prometne prekršaje: Tko plati odmah, pola mu se prašta

Autor: Poslovni.hr , 06. prosinac 2012. u 12:01
Orsat Miljenić, Photo: Patrik Macek/PIXSELL

Resorni ministar Orsat Miljenić kaže da je cilj potaknuti građane da plaćaju kazne. Tko plati odmah pola mu se prašta.

Vlada je podržala  izmjene Prekršajnog zakona.

Resorni ministar Orsat Miljenić kaže da je cilj potaknuti građane da plaćaju kazne. Tko plati odmah pola mu se prašta,  a tko plati u paricijskom roku oprostit će mu se četvrtina kazne. Skraćuju se rokovi zastare, a kazna na snagu stupa odmah.

>>> 'Gotovinski' popust za kazne: Platite li odmah, koštat će vas 50 posto manje

Novi Prekršajni zakon uvodi naime brojne novine, a među zanimljivijim su one o novčanim odredbama. Tako će ljudi, ukoliko na licu mjesta odluče platiti novčanu kaznu, u gotovini,  platiti tek 50 posto iznosa minimalne kazne previđene za taj prekršaj.

Evo kako je Miljenić objasnio cijelu stvar: "Kad dobijete pravomoćnu sudsku odluku, ide na Finu. Koliko imate tamo, skida vam se s računa. Nije ovo zakon usmjeren na punjenje proračuna, kao što se kaže, nego upravo obrnuto – on uvodi reda. Znači, psotoji čitav niz načina da se plati, poticajnih, znači ono što bi rekli mrkva, ali ako se ne plati – ide ono što bi rekli batina", kazao je.

A među mrkve se ubraja i institut rada za opće dobro te prilagođavanje novčanih kazni ekonomskim mogućnostima pojedinca, javlja Soundset. Također će biti omogućeno i proglašavanje djela beznačajnim. Batina je pak, uvođenje registra kazni. Tako npr. nećete moći dobiti vozačku ako niste platili sve kazne. 

Komentari (4)
Pogledajte sve

… u njemačkoj je kazna za krivi parking 15 eura ili 100-njak kuna a kod nas do prošle godine bilo 500 kuna pa su se sad smilovali i smanjili na 300 kuna … ….. recimo da smo u sastavu austro-ugarske ili u jugi barem bi i gađali jajima ovako niš …. hrvatima očito paše domaća kara ……….

…tko plati odam pola mu se prašta…može i u paketu…ako platiš unaprijed može i upola cijene jedno crveno jedno prekoračenje brzine i gratis nevezanje pojasa…

…ako platiš vikanje na ženu odmah,možeš se sa ostatkom napit zajedno s policajcem…

poruka je jasna. sirotinjo tko vas j…e. tko ima novaca je poželjan. porijeklo nije bitno. tako se i o.j.simpson izvukao od dvostrukog ubojstva.imao je novce.

New Report

Close