Milanović odbio primiti direktora Gazproma, Rusi iznenađeni

Predsjednik Republike Ivo Josipovic, primio je izaslanstvo Upravnog odbora tvrtke ''Gazprom''. Photo: Marko Prpic/PIXSELL Predsjednik Republike Ivo Josipovic, primio je izaslanstvo Upravnog odbora tvrtke ''Gazprom''. Photo: Marko Prpic/PIXSELL

Nagađa se da je Milanović možda smatrao kako Miller u protokolarnom smislu nije adekvatan sugovornik.

Ruski energetski div Gazprom spreman je za strateško partnerstvo s Hrvatskom na području energetike, koje uključuje izgradnju kraka plinovoda Južni tok prema Hrvatskoj, povećava isporuka i nude povoljnije cijene plina za hrvatsko gospodarstvo i građane, izjavio je u četvrtak u Zagrebu direktor Gazproma Aleksej Miller.

>>  Imamo ugovor s Rusima! Kreću s plinovodom, a potom...

Čini se da će posjet ruskog izaslanstva ostati upamćen po neobjašnjivoj odluci hrvatskog premijera Zorana Milanovića, koji se odbio sastati s Millerom. Doduše, Gazpromova šefa primio je predsjednik Republike Ivo Josipović, ali na susretu s predstavnicima Vlade hrvatsko izaslanstvo predvodila je potpredsjednica Vlade Vesna Pusić, piše Večernji list.

U ruskoj delegaciji bili su neugodno iznenađeni time pa je inače vrlo konstruktivan dvodnevni susret hrvatskih državnih dužnosnika i čelnika najveće svjetske kompanije za proizvodnju plina i najveće ruske kompanije uopće završio u pomalo čudnom tonu, piše list. Mediji navode kako je Milanovićevo opravdanje da se 'Miller nije dovoljno rano najavio', a nagađa se i da je Milanović možda smatrao kako Miller u protokolarnom smislu nije adekvatan sugovornik.

Aleksej Miller politički spada među najmoćnije Ruse i jedan je od najbližih suradnika ruskog predsjednika Vladimira Putina. Kao šef Gazproma – koji je u državnom vlasništvu – posve sigurno ne bi došao u službeni posjet Hrvatskoj da za to nije imao podršku službene ruske politike. Utoliko, Miller je jučer u Zagrebu boravio i kao neslužbeni Putinov izaslanik, no na kraju nije imao priliku razgovarati s premijerom. Zašto su Rusi bili iznenađeni tom činjenicom, poprilično je jasno, zaključuje Večernjak.

Više pročitajte ovdje.

>> Miller: Što se nas tiče, Gazprom je potpuno otvoren za suradnju

Komentari (7)
 • frankie
  frankie 6:03 19.1.2013.

  Bravo za premijera. Ovo je poput Titinog povijesnog NE Staljinu. Ovom hrabrom politickom odlukom ce se pisati nova povijest Hrvata.

 • veki1
  veki1 22:24 18.1.2013.

  domach1984


  Nije sigurno Milanović bio u Srbiji slučajno kada je dolazio Ruski Gazprom u Hrvatsku. Dakle, politički trade je napravljen.

  Isto tako nije slučajno gđa. Clinton bila u regiji kada je dana oslobađajuća presuda Gotovini i Markaču.

  Balkan je šahovska ploča a zemlje su pijuni. Igrači su Rusija, SAD, EU….

  A mi virimo iz šu.ka jednog od igrača i zato nikako da izađemo iz krize.

 • domach1984
  domach1984 16:31 18.1.2013.

  Nije sigurno Milanović bio u Srbiji slučajno kada je dolazio Ruski Gazprom u Hrvatsku. Dakle, politički trade je napravljen.

  Isto tako nije slučajno gđa. Clinton bila u regiji kada je dana oslobađajuća presuda Gotovini i Markaču.

  Balkan je šahovska ploča a zemlje su pijuni. Igrači su Rusija, SAD, EU….

Pogledaj ostale komentare na temu
Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Nemaš korisnički račun? Registriraj se ovdje! Prijavi se ovdje!