Imamo ugovor s Rusima! Kreću s plinovodom, a potom…

Autor: Poslovni dnevnik , 17. siječanj 2013. u 22:01
Mladen Antunović, Ivan Vrdoljak i Alexander Medvedev/PIX

“Gazprom je ‘ralica’ iza koje će doći druge ruske tvrtke”, tvrdi Jasminko Umićević, energetski konzultant.

Drugog dana turneje visoke delegacije ruskog Gazproma po Hrvatskoj, predsjednik Uprave Plinacra Mladen Antunović i Alexander Medvedev, zamjenik glavnog izvršnog direktora tvrtke Gazprom i generalni direktor Gazprom Exporta potpisali su plan aktivnosti o provođenju projekta odvojka plinovoda Južni tok od 2013. do 2016. godine.

Tim planom predviđa se osnivanje poduzeća Južni tok Hrvatska d.o.o. s jednakim udjelom Plinacroa i Gazproma koje će imati zadatak izgraditi plinovod od Sotina do Slobodnice kod Slavonskog Broda. Odvojkom Južnog toka kroz Hrvatsku dugim 100 kilometara, moći će se godišnje transportirati 2,7 milijardi prostornih metara plina. Investicija u njegovu gradnju procjenjuje se na 60 milijuna eura. Riječ je o vrlo isplativom poslu uz stopu povrata investicije od osam posto godišnje, jer će Gazprom Export zakupiti cjelokupni kapacitet plinovoda, pojasnio je Antunović. Prema planu koji je izložio, početak radova na plinovodu planiran je za srpanj 2015. godine, a puštanje u rad u prosincu 2016. Alexander Medvedev kazao je kako će novi plinovod osigurati kontinuitet opskrbe Hrvatske prirodnim plinom. "Čeka nas puno posla, ali imamo detaljan plan u kojem je jasno napisano tko što radi i siguran sam da ćemo ga ispuniti", rekao je Medvedev. Prema njegovim riječima Gazprom pored opskrbe plinom zanima i stvaranje tržišta za dodatnu isporuku, a jedna od mogućnosti je gradnja plinske termoelektrane u Hrvatskoj kao i distribucija električne energije u suradnji s HEP-om.

Ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak istaknuo je da dolazak Gazproma u Hrvatsku pokazuje da ona ima svoje mjesto u velikim energetskim projektima i da nije zemlja koju krupni projekti zaobilaze. Potom se delegacija Gazproma zajedno s 'domaćinom' ministrom Ivanom Vrdoljakom uputila u predsjedničke dvore gdje ih je primio predsjednik Ivo Josipović."Predsjednik uprave Gazproma Aleksej Miller upoznao je predsjednika Josipovića s perspektivama suradnje u područjima plina, nafte i elektroenergetike i projektima u tim područjima", priopćili su iz Ureda predsjednika.Činjenicu da izaslanstvo Gazproma primaju čelni ljudi države Jasminko Umićević smatra politički dobrom. "Gazprom je 'ralica' iza koje će doći druge ruske tvrtke, a golemo rusko tržište moglo bi se otvoriti za hrvatsko gospodarstvo i turizam", tvrdi on. Iako se u četvrtak pojavila glasina kako Zoran Milanović nije htio primiti  prvog čovjeka ruskog diva, iz Banskih dvora to su demantirali istaknuvši "kako nikada nisu ni primili službeni zahtjev za sastanak".

Komentari (3)
Pogledajte sve

Mladen Antunović je inače vrhunski stručnjak za ugovaranje poslova. Pogledajte malo što je učinio kao direktor Montmontaže, odakle je došao u Plinacro

koliko je to koštalo hrvatske porezne obveznike?

Oni koji su doveli bahatog “malog Sanadera” (a i onog prije) na vlast ne žele istom objasniti što danas Rusija predstavlja u svjetskom gospodarstvu.

New Report

Close