Miller: Što se nas tiče, Gazprom je potpuno otvoren za suradnju

Autor: Poslovni.hr/Hina , 17. siječanj 2013. u 16:14
Foto: Sasa Despot/Zurnal24/PIXSELL

Ruski energetski div Gazprom spreman je za strateško partnerstvo s Hrvatskom na području energetike

Ruski energetski div Gazprom spreman je za strateško partnerstvo s Hrvatskom na području energetike, koje uključuje izgradnju kraka plinovoda Južni tok prema Hrvatskoj, povećava isporuka i nude povoljnije cijene plina za hrvatsko gospodarstvo i građane, izjavio je u četvrtak u Zagrebu direktor Gazproma Aleksej Miller.

"Imamo mogućnosti graditi strateško partnerstvo i veliki potencijal za suradnju u energetici. Što se nas tiče, mi smo potpuno otvoreni za suradnju", rekao je Miller nakon susreta s prvom potpredsjednicom vlade i ministricom vanjskih i europskih poslova Vesnom Pusić.

Šefica hrvatske diplomacije naglasila je da je to vrlo važna tema, jer bi omogućila jeftiniji plin za gospodarstvo i kućanstva. "Pozicija Hrvatske je da čvrsto stoji iza onoga oko čega se dogovorimo", istaknula je Pusić.

Miller, predsjednik Upravnog odbora najveće svjetske plinske kompanije, prije Pusić sastao se s predsjednikom Ivom Josipovićem koji je ocijenio da je hrvatski interes jačanje hrvatsko-ruskih odnosa na svim područjima, a posebno u područjima gospodarstva i energetike.

Po Millerovim riječima, zajednička radna skupina izradila je plan aktivnosti za izgradnju odvojka plinovoda Južni tok kojim bi do Hrvatske moglo stizati 2,7 milijardi prostornih metara plina godišnje, pa i više.

Prema planu koji su u četvrtak potpisali Gazprom i hrvatski Plinacro, krak plinovoda od Sotina na granici sa Srbijom, trasom Janafa, do Slobodnice kod Slavonskog Broda koštao bi oko 60 milijuna eura.

"Mogli bi i povećati isporuke plina prema termoelektranama. Spremni smo ulagati u objekte za proizvodnju električne energije iz plina i, ako budemo sudjelovali u njihovoj gradnji, potpisati ugovore za isporuku plina tim objektima", rekao je Miller, čelnik tvrtke koja je u trećem tromjesečju 2012. udvostručila neto dobit na 10,05 milijardi dolara.

Dodao je i kako postoji perspektiva isporuke plina za automobile, pri čemu se može očekivati niža cijena goriva, jer je gorivo proizvedeno iz plina jeftinije od onoga dobivenog iz nafte te je ekološki prihvatljivije.

Kao još jedno od područja za koje je zainteresiran Gazprom, Miller je izdvojio naftu, odnosno interes za sudjelovanje u natječajima za geološko-istraživačke aktivnosti u Hrvatskoj.

Komentirajte prvi

New Report

Close