Milanović: ‘Rat je gotov. Trebamo ići naprijed’

Autor: Poslovni.hr , 01. lipanj 2015. u 09:12
Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL

Predsjednik Vlade Zoran Milanović s ministrima branitelja i obrane Predragom Matićem i Antom Kotromanovićem primio je u ponedjeljak ujutro u Vladi predstavnike hrvatskih branitelja koji proteklih sedam mjeseci prosvjeduju prem Ministarstvom branitelja na Savskoj cesti.

Josip Klemm i Đuro Glogoški na pregovore u Vladi došli su odjeveni u unuforme. S druge strane stola su ministri Predrag Matić i Ante Kotromanović. "Što niste rekli da i mi odjenemo uniforme", našalio se na početku sastanka ministar Matić.

"Zanima me što smo napravili i čime smo vam se zamjerili te kad je bila bolja situacija za branitelje. Branitelji imaju poseban status. Mislim da vas i vaša prava nismo dvodili u pitanje. Ako je ministar Matić negdje pogriješio, volio bih vidjeti gdje", rekao je premijer Milanović na početku sastanka.

Josip Klemm obratio se uvodno u ima branitelja prosvjednika. Naveo je niz primjedbi koje imaju na ponašanje aktualne vlasti. 

"Hvala vam što ste uspješno vodili zemlju tri i pol godine. Nismo došli do materijalna prava, već tražimo dostojanstvo", kazao je Klemm.

"Umjesto da ste branili branitelje, napravili ste podjele u društvu. Dolaze antiprosvjednici i čudne skupine ljudi – i tada smo tražili da nas zaštitite. Naš dom je u Savskoj. Kad smo došli kod vas u Krajišku, ja vam se ispričavam ako smo ugrozili vas ili vašu obitelj. Ne podržavamo plinske boce na ulicama, zbog toga se ispričavam svim građanima. Ne želimo se sukobljavati s policijom i ne osuđujemo djelatnike policije, ali osuđujemo političke odluke. Gospodo draga, mi smo ti branitelji koji su bili u Markovoj crkvi. To su ružne slike koje ne želimo u svojoj domovini. Premijeru, molim vas samo da razgovaramo",  pozvao je Klemm.

Branitelji prosvjednici povukli su pitanje izrade registra agresorske vojske.

 "Rat je gotov. Zna se tko je pobjednik i zna se tko je izgubio. Trebamo ići naprijed, zna se tko je dobio ovaj rat – dobili ste ga vi, ministar Matić, koji je jedan od vas. Ovo je prvi čovjek koji je bio vaš supatnik", naglasio je Milanović.

U dva sata razgovora branitelji prosvjednici iznijeli su svaoje stavove i prjedloge, predstavnici Vlade su ih saslušali te pojasnili politiku Vlade prema braniteljima.

"Problemi koje ste vi istaknuli su mali za Hrvatsku, a diže se prevelika buka oko njih. Slušat ćemo vas. Evo ruka i idemo dalje", poručio je Milanović prosvjednicima.

"Problem je u komunikaciji. Samo želimo da se poštuje Zakon i da hrvatski branitelji znaju što se dobiva", kaže Klemm.

Podsjetimo, Ministar branitelja Predrag Matić uoči današnjeg sastanka s predstavnicima branitelja koji prosvjeduju već 225 dana, otkrio je što od njega očekuje u emisiji 'U mreži prvog' Hrvatskog radija.

"Razgovarat ćemo, a ne pregovarati. Jedva čekam da javnost čuje naše i argumente branitelja. Koliko ja znam, sastanak će biti otvoren za javnost. Ne znam jesu li branitelji odustali od zahtjeva za mojom smjenom, no ultimatuma nema", kazao je Matić.

Upitan što očekuje ako razgovor ne uspije kazao je kako 'nije prorok'. Istaknuo je kako su obje strane argumente trebale iznijeti ranije.

" Kada javnost čuje zbog čega se prosvjeduje, bit će šokirana", kazao je Matić.

Komentari (10)
Pogledajte sve

Kad god ga čujem taj čovjek kao da je u Afganistanu ili Somaliji.

Matiću, javnost je uvijek šokirana, kad god tebe čuje ,po bilo kojem pitanju i odgovorima, također

Kaže Milanović rat je gotov. Misli vjerojatno na Domovinski rat? Za njega 2. svjetski rat još nije gotov. Sve snage poslao u šumu da traže Ustaše.

jod@ Klemm i Glogoski nisu ministri nego predstavnici braniteljskih udruga pa je usporedba bespredmetna. Da,ministar bilo kojeg resora mora biti školovan i mora znati engleski jezik. Npr susreti sa stranim izaslanstvima pa pregovori o npr kupnji vojne tehnologije,aviona…Kotromanovic je npr bio u Kini…očito je morao onda stalno biti prevoditelj uz njega a bilo mu je plaćeno školovanje u Americi! (Sta je onda radio tamo?)Nakon pada MiGa na konferenciju za novinare došao je u japankama,vojnike u Afganistan ispracao je u trapericama!? Očito da nije za razinu ministra. Ratne zasluge nisu same po sebi dovoljne reference za tako visoku funkciju.

New Report

Close