Maras: Sljedeći tjedan 30 hrvatskih tvrtki dobit će 250 mil. kn potpora

Autor: Saša Paparella , 02. srpanj 2014. u 12:15
Photo: Petar Glebov/PIXSELL.

Pod geslom Omogućimo dobrima da postanu najbolji, u srijedu je u zagrebačkom Green goldu otvorena konferencija Poslovni uzlet za male i srednje poduzetnike i obrtnike Grada Zagreba.

Pod geslom Omogućimo dobrima da postanu najbolji, u srijedu je u organizaciji Poslovnog dnevnika  u zagrebačkom Green goldu otvorena konferencija Poslovni uzlet za male i srednje poduzetnike i obrtnike Grada Zagreba, a koja je okupila čak 600 zainteresiranih. Konferencija je održana u HUP-u u Green Goldu, dok su besplatne edukacije održane u Kongresnom centru Forum

Prilikom svog pozdravnog govora,  ministar poduzetništva i obrta Gordan Maras rekao je da će sljedeći tjedan 30 hrvatskih tvrtki dobiti 250 milijuna kuna potpora iz fondova EU, a najavio je i da će iz istog izvora ubuduće godišnje stizati po 200 milijuna eura potpora za infrastrukturu i garancije.    

Govoreći o inicijativi da obrtnici i mali poduzetnici PDV ubuduće plaćaju državi tek nakon što se oni sami naplate, Maras je rekao da pregovori s ministarstvom financija o uvođenju takvog, gotovinskog sustava PDV-a po naplati teku dobro. „Rješenje koje će koristiti malim i srednjim poduzetnicima imat ćemo do kraja godine. Poduzetnici neće morati ući u taj novi sustav, no mi im moramo omogućiti izbor. Mnoge uslužne djelatnosti nakon što izdaju fakturu nemaju ulaznog PDV-a, a ako ne naplate fakturu u roku od 30, 60 ili 90 dana ulaze u problem s likvidnošću i moraju zatvoriti posao. Za takve male tvrtke moramo naći načina da im se pomogne“, rekao je Maras. Podsjetio je i da je snižavanjem cenzusa oko 20.000 obrtnika i poduzetnika izašlo iz sustava PDV-a, što im je potom omogućilo uspješnije poslovanje.  „Takve su mjere doprinijele povećanju broja zaposlenih u sektoru malog i srednjeg poduzetništva. Trendovi se mijenjaju, ove je godine u obrtu zaposleno 5.000 ljudi više nego lani. Očekujem da ćemo nakon šest godina napokon izaći iz recesije. Velik je uspjeh što je lani otvoreno 12.000 novih tvrtki i 8.000 obrta. U novinama se piše samo o problemima, a lani su mali i srednji poduzetnici izvezli za 30 posto više nego u 2012., ostvaruju znatno bolje rezultate nego veliki gospodarski sustavi koji se moraju restrukturirati“, naglasio je Maras. 

Najavio je i da će njegovo ministarstvo naredne godine početi isplaćivati poticaje po 20- tak tisuća kuna za stavljanje u funkciju napuštenih poslovnih prostora, odnosno po 350 eura po kvadratnom metru.  „To neće biti veliki poticaji, ali bit će dovoljni. Želim da zagrebačka Ilica ponovno bude obrtnička ulica. Moramo staviti pravu stvar na pravo mjesto- poduzetnike u prazne poslovne prostore, ne samo u Zagrebu nego i u cijeloj Hrvatskoj“, rekao je Maras. Pozvavši poduzetnike da iskoriste europske fondove, za jesen je najavio cijeli niz natječaja, pa će tako samo za turizam biti dodijeljeno 50 milijuna eura. „Do kraja mandata ove vlade poslovat će se jednostavnije i jeftinije. Više neće biti mastodonata iz prošlosti koji žive na vašoj grbači, nego će sve institucije ovisiti o rezultatima svog rada“, zaključio je ministar.

Nazočnima se obratila i Mirka Jozić, pročelnica zagrebačkog Gradskog ureda za gospodarstvo, rad i poduzetništvo. Najavila je da se u glavnom gradu do kraja godine otvara nekoliko poduzetničkih centara, u kojima će poduzetnici dobiti informacije o nekretninama, poslovnim prostorima, besplatnim edukacijama. „Mi iz institucija čekamo vas raširenih ruku! Svaka dobra inicijativa bit će podržana. Naš je Ured otvoren za sve dobre prijedloge,  a imamo i radionice za pripremu projekata za apliciranje na europske fondove. Treba učiti po dobrim primjerima i ohrabriti mlade ljude da se bace u poduzetništvo. Takvo što je nužno, jer je poduzetništvo naša budućnost, nema više utočišta u javnim službama“, rekla je pročelnica Jozić.

Okupljene je pozdravio i Mislav Šimatović, glavni urednik Poslovnog dnevnika, istaknuvši značaj Zagreba u kojem se nalazi trećina svih poslovnih subjekata u RH, 40 posto svih zaposlenih, a u tom se gradu ostvaruje i 52 posto svih prihoda. „Svrha projekta Poslovni uzlet je promocija i poticanje poduzetništva na nacionalnom nivou, jer upravo poduzetništvo postiže pomake u izvozi čak i u gospodarskoj krizi. Projekt će završiti početkom prosinca u zagrebačkoj dvorani Vatroslav Lisinski, proglašenjem 500 najuspješnijih malih i srednjih poduzetnika i obrtnika“, najavio je Šimatović. 

Nakon pozdravnih govora, program je nastavljen edukacijom i konferencijama. Teme triju panel diskusija bile su izvoz, turizam i administrativne barijere. U edukativnom dijelu, poduzetnici su mogli izabrati između devet predavanja: o EU fondovima i nadolazećim natječajima, izradi web stranica, cloud uslugama, promociji tvrtke preko interneta uz minimalne troškove, poreznom nadzoru, postupcima pri izradi poslovnog plana, uspješnom upravljanju malim poduzetničkim projektima, financijskoj pismenosti i kontrolingu prodaje.

Komentirajte prvi

New Report

Close