Maras: Jačati konkurentnost edukacijom, ulaganjem u inovacije i nove proizvode

Autor: Poslovni.hr/Hina , 16. travanj 2014. u 13:59
Foto: Jurica Galoic/PIXSELL

Svi oni koji žele uspjeti na tržištu to ne mogu bez razvijanja novih proizvoda, ulaganja u inovacije te cjeloživotnog obrazovanja, jer se na taj način jača konkurentnost, rekao je Maras.

Svi oni koji žele uspjeti na tržištu to ne mogu bez razvijanja novih proizvoda, ulaganja u inovacije te cjeloživotnog obrazovanja, jer se na taj način jača konkurentnost, izjavio je danas ministar poduzetništva i obrta Gordan Maras na Danu otvorenih vrata Centra za aditivne tehnologije (CETeh).

Centar je osnovan u sklopu Fakulteta strojarstva i brodogradnje, a cilj mu je postati vodeći regionalni centar za istraživanje, razvoj i primjenu aditivnih tehnologija povezujući znanost i gospodarstvo.

CATeh je osnovan u sklopu projekta "Additive Technologies for the SMEs – AdTec SME" (aditivne tehnologije za mala i srednje velika poduzeća), koji sufinancira EU iz Europskog fonda za regionalni razvoj, a vrijedan je oko 700 tisuća eura.

Glavni cilj projekta, koji traje dvije godine, odnosno do kraja ožujka 2015., je povećati potencijal za konkurentnost i inovativnost hrvatskih malih i srednjih poduzeća u proizvodnom sektoru. Aditivne tehnologije su jedno od rješenja koje omogućavaju dizajn i proizvodnju proizvoda od metala, keramike i polimera u kratkom vremenu, bez ograničenja u geometrijskoj kompleksnosti proizvoda, kazao je voditelj projekta Mladen Šercer.

Centar pruža usluge izrade proizvoda od plastike i metala u raznim područjima primjene, kao i edukaciju potencijalnih korisnika.

Ministar Maras je istaknuo kako ovakvi centri povezuju znanstveni sektor i gospodarstvo, što omogućava transfer znanja i tehnologije i malim poduzetnicima daje mogućnost da razvijaju svoje proizvode i da se educiraju.

Dodaje kako Hrvatska mora ići prema tome da ulaže u znanost više od 3 posto BDP-a, jer bez konkurentnog gospodarstva utemeljenog na inovacijama, na kvalitetnom obrazovnom sustavu, nema kvalitetnog ni konkurentnog gospodarstva.

Maras je u Centru pustio u rad uređaj Stratasys Connex 350, a riječ je o 3D printeru, jedinom takvom stroju u Hrvatskoj.

Ministar je na novinarske upite da li će dodatne uštede koje traži Europska komisija, odnosno 'rezanja' u njegovu resoru ugroziti Poduzetnički impuls, odgovorio kako neće te da će iznos za njega biti veći nego lani zbog sredstava EU fondova.

Smanjenje u okviru Ministarstva, a riječ je o oko 40 milijuna kuna, neće značajno utjecati na poduzetnike, kazao je Maras, dodajući da se ionako prelazi na korištenje sve više sredstava iz fondova EU tako da će novaca za male i srednje poduzetnike biti više nego proteklih godina.

U okviru tih 40 milijuna kuna 'rezat' će se nešto u okviru subvencija, ali će se voditi računa da se to kompenzira idućih godina sredstvima iz EU, kazao je Maras.

Komentirajte prvi

New Report

Close