M. Sulić: Umorila me Romana, Nijemci će dovršiti taj hotel

Autor: Saša Paparella , 03. svibanj 2016. u 15:22
Uskoro će apart hotel moći primiti 300 gostiju/M. Cikotić/PIXSELL

Ovog ljeta otvara se depadansa, a 2017., kad bude dovršen hotel kvalitete četiri zvjezdice, moći će primiti tisuću gostiju.

Nakon 30 godina Makarska dobiva novi hotel: na mjestu negdašnjeg kampa otvara se 50 milijuna eura vrijedan hotelski kompleks Romana. Kad bude gotov, moći će primiti tisuću gostiju. Za ovu sezonu spremna će biti depadansa, već se unose kreveti i uskoro će apart hotel moći primiti 300 gostiju, mahom Skandinavaca. Nakon sezone nastavlja se rad na projektu izgradnje turističkog kompleksa kvalitete četiri zvjezdice, s tri restorana, wellnessom, barom na plaži, rekao nam je Ivan Gujinović, direktor hotela.

 Tako će u konačnici netko drugi realizirati projekt hercegovačkog poduzetnika Marinka Sulića. On je najprije desetak godina pokušavao izgraditi hotel, a onda je prije dvije godine prodao projekt. Njegova tvrtka Romana dobila je novu upravu (Žara Malić, Mihovil Soldo, Milena Banjan). "Pokušavao sam dok god sam mogao. Umorio sam se od toga, imao sam toliko problema zbog hotela, pa izgradnju Romane sada vodi njemačka Rewe grupa, odnosno njihov turoperator Der turistik", rekao nam je Sulić i time demantirao medije koji su objavili da je on i dalje vlasnik projekta. Bit će to konačni završetak 15-tak godina dugog procesa u kojem Sulić zbog neriješenih imovinsko-pravnih odnosa nije mogao započeti rad na hotelu čim je kupio zemljište.

 

Sulić

Pokušavao sam dok sam mogao, imao sam s tim hotelom puno problema.

Za izgradnju Romane bio je zainteresiran i hotelski lanac Iberostar, no Španjolci su odustali od čekanja hrvatskog pravosuđa… Marinko Sulić hercegovački je poduzetnik koji u Makarskoj posluje već više od 20 godina. U gradu je vidljiv: na rivi ima trgovački centar, a tu je sagradio i stanove za prodaju lokalnoj eliti.  U Makarskoj je registrirana i njegova tvrtka Bobita, nazvana po glavnoj Sulićevoj tvrtki iz Čitluka, najvećem proizvođač jakih alkoholnih pića u BiH. Imaju i snažan program bezalkoholnih proizvoda, pa tako uz popularni Stock '84 proizvode i Oranginu. Sulić je uspešnu karijeru počeo 1990. kao distributer pića zagrebačkog Badela u BiH. Od 1994. postaje ekskluzivni zastupnik Badela za BiH, a posao mu tako dobro ide da vremenom postaje vlasnikom 40% dionica zagrebačke tvrtke. Idilična je priča prekinuta kad Sulić pokušava proizvodnju premjestiti u Čitluk.

Ubrzo počinje štrajk radnika zagrebačke tvornice koji zahtijevaju obustavu prenošenja opreme i tehnologije u BiH. Nastaje sudski spor, koji će kasnije postati važnom zaprekom za dolazak investitora u Badel, nužan da ta tvrtka uspješno završi postupak predstečajne nagodbe započet u travnju 2013. Zbog poslovnih poteza pojedinih Badelovih uprava, na zahtjev Porezne uprave Nagodbeno vijeće Fine donijelo je u srpnju 2013. rješenje kojim se prekida postupak predstečajne nagodbe nad Badelom s obrazloženjem da se nad tom tvrtkom vodi postupak utvrđivanja zlouporabe prava. Kako Porezna uprava još nije dostavila izvršno rješenje doneseno u postupku utvrđivanja zlouporabe prava, prekid postupka nad Badelom i dalje traje.

Bobita Čitluk prijavila je na početku postupka Badelove predstečajne nagodbe čak 230 milijuna kuna tražbina, što je postala zapreka za sklapanje nagodbe. Bobita je potom smanjila tražbinu za 196 milijuna kuna, na 33,3 milijuna kuna. a rečeno je da će tražbinu dobrim dijelom zamijeniti ugovor o distibuciji, kroz koju će se Bobita namiriti. I dok predstečajna nabogba Badela 1862 zapinje, Sulićeva Bobita Makarska je zbog duga od 37 milijuna kuna (od čega je 15 mil. dug Agrokoru) puno brže prošla kroz taj proces. Postupak je otvoren ulistopadu 2013., nagodba je sklopljena u listopadu 2014., a vjerovnici su se pristali odreći 50% potraživanja. Sulić kaže da se "postupak se odvija sukladno sklopljenoj nagodbi", što znači da će biti dovršen 2018.

Komentirajte prvi

New Report

Close