Lokalni dužnosnici u roku osam dana moraju riješiti nespojive dužnosti

Autor: Poslovni.hr/Hina , 12. lipanj 2013. u 15:49
Photo: Petar Glebov/PIXSELL

Povjerenstvo je ovih dana zatrpano zahtjevima za izdavanjem mišljenja o nespojivosti dužnosti propisanih Zakonom o sprječavanju sukoba interesa i Zakonom o lokalnim izborima

U roku od osam dana od proglašenja konačnih izbornih rezultata općinski načelnici, gradonačelnici, župani ili njihovi zamjenici moraju podnijeti ostavke na dužnosti koje su nespojive s novoizabranom funkcijom, jer će im u protivnom mandat prestati po sili zakona, upozorilo je na današnjoj sjednici Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa.

Povjerenstvo je ovih dana zatrpano zahtjevima za izdavanjem mišljenja o nespojivosti dužnosti propisanih Zakonom o sprječavanju sukoba interesa i Zakonom o lokalnim izborima, a kako su rokovi za preuzimanje dužnosni novoizabranih lokalnih čelnika vrlo kratki, Povjerenstvo je na sjednici dalo mišljenje na petnaestak zahtjeva, izjavila je predsjednica Povjerenstva Dalija Orešković.

Zadaća je Povjerenstva podnositeljima zahtjeva žurno odgovoriti, ali i širu javnost upoznati s tom problematikom, naglasila je Orešković.

Nerješavanje nespojivosti dužnosti, za te čelnike i njihove jedinice može imati velike posljedice pa i proglašenje ništetnosti svih donesenih odluka, ako bi se naknadno, tijekom mandata utvrdilo da nisu riješili taj problem, odnosno da nisu dali ostavku na dužnost koja je nespojiva s izabranom dužnošću.

Jedan od današnjih zahtjeva odnosio se na pitanje može li novoizabrani načelnik općine koji je obrtnik i ujedno predsjednik udruženja obrtnika u toj općini, zadržati taj obrt i biti predsjednik s obzirom da ne prima nikakvu naknadu.

Povjerenstvo je dalo mišljenje da novoizabrani načelnik ne može upravljati svojim obrtom, da ga po Zakonu o obrtu može prenijeti na poslovođu. Dužnosnik može biti predsjednik najviše dviju neprofitnih udruga, ali bez naknade.

Drugi zahtjev odnosio se na mišljenje može li načelnik općine, koji je zaposlen u komunalnom poduzeću u vlasništvu općine, ostati raditi, a načelničku dužnost obavljati volonterski.

Povjerenstvo je mišljenja da ako dužnosnik nije na radnom mjestu upravljanja, može ostati u komunalnom poduzeću, a volontirati kako načelnik.

Komentirajte prvi

New Report

Close