Ljutić uzmaknuo, nije dokazao da ima ekskluzivna prava na Disneyjeve likove

Autor: Saša Paparella , 29. travanj 2016. u 08:14
Foto: Zeljko Lukunic/PIXSELL

Nedugo nakon što je zatražio od slastičara da prestanu dekorirati torte s likovima iz crtića, Tomislav Ljutić kaže da ga ta priča više ne zanima.

Domaći slastičari koji na dječje torte stavljaju popularne likove iz crtanih filmova zasad ipak ne moraju strahovati za svoj biznis.  Zagrebačka tvrtka Fun Cake Factory, koja je lani sklopila ugovor s britanskom Finsbury Food Group, pa sada uvozi zamrznute torte s likovima iz portfelja Walt Disney Company (Malci, Frozen, Peppa Pig), prije nekoliko mjeseci dopisom je preko odvjetničkog ureda pod prijetnom visoke novčane kazne zatražila od slastičara da prestanu koristiti te likove, no sada su ipak odustali od svojih zahtjeva. 

 

30ljudi

trebalo bi se zaposliti u tvornici koju Ljutić navodno gradi u RH

"Nećemo nikoga tužiti niti utjerivati, neka ti ljudi rade što hoće. Koliko znam, svi oni koji su stavljali te likove na torte to i dalje rade. Mi u Fun Cake Factory plaćamo za korištenje tih likova, mislimo da bi i drugi trebali plaćati, ali to nije naš problem. Eventualno bi mogli vlasniku prava prijaviti sve one koji neovlašteno koriste te likove, ali to ipak nećemo učiniti, jer otkako je ta priča krenula, imali smo same neugodnosti. Nama to ne treba, ta nam priča više nije u fokusu. Sada idemo s novim stvarima. Dovodimo strane investitore, vjerujem da ćemo vrlo brzo u Hrvatskoj otvoriti tvornicu u kojoj će se zaposliti 30 ili 40 ljudi, a gotovo sve što proizvede ići će u izvoz", najavljuje Ljutić. Takav su rasplet, naravno, pozdravili slastičari, ali i Neno Maretić, direktor splitske tvrtke Zenit commerce, ekskluzivnog hrvatskog distributera talijanskog Ambrasa s licencijom na Disneyevom junake.

"Od početka tvrdimo da nije bilo pravnog uporišta za slanje prijetećeg dopisa. Fun Cake Factory išao je na galamu, pokušali su nas sve preplašiti. Umjesto da sam sastavi pismo i obrati nam se Ljutić je angažirao odvjetničko društvo. Slastičari su se isprva prepali, zvali su me, jer im distribuiram figurice i sličice, no mi smo znali da Finsbury Food Group nema ekskluzivno pravo na likove iz Disneyevih crtića.  Očekivali smo da će se sve ovako završiti i da će Ljutić, kad shvati da se zaletio, morati povući ručnu. No, sad se otvara pitanje postoji li Ljutićeva odgovornost za širenje takvih dezinformacija. Na kraju se njemu cijela priča obila o glavu te je trpjela prodaja torti koje uvozi", kaže Maretić.  

Komentari (9)
Pogledajte sve

Neki dan sam tortu Peppu pig u slasticarni platila 450 kn! Malo previše, a torta za 13 ljudi! Neka plaćaju licencu, ako meni naplate za tortu 450 kn! Ako ne plaćaju licencu, neka spuste cijene torte, molim lijepo!

A ti si drzao ugovor u rukama pa znas sto pises? Sigurno im Georg Lucas nije prijetio tuzbom nego je sjeo za stol i dogovorio posao.

Znas sto je najsmjesnije, sto se na takve stvari nsjcesce pozivaju kojekakvi dodjosi iz raznih vukojebina, tipa zapadne Europe, Amerike, Kanade. Sitni hohstspleri koji pokusavaju smicalicama uzet nekome lovu. Na ho-ruk i pricu… jer oni su ipak kopali gore ugljen i vozili kamion, svjetski ljudi. Biznismeni! Naravno da nitko normalan nece zloupotrebljavati Coca Colin brend, al ce svejedno na trzistu biti 55 drugih cola. I sto mislis da netko privatizira recimo brend Crvenog kriza ili polumjeseca i naplacuje njegovo koristenje? Nije moguce?! E pa ovako kako ti to sebi tumacis, to ne da je nemoguce, nego je valjda i ocekivano te normalno.

Ljutko je shvatio da mu je to jalov posao i da ce ga biti na sudu tesko dokazati. I znao je da je njegov proizvod da prostis, za kur*c pa se na galamu pokusao rijesiti konkurencije. Je li uspio ili nije uopce me ne zanima. Znam samo da je takvim ponasanjem i medijskim oblajavanjem sam sebi napravio najvecu stetu. Ocito je da netko ne stane u ogledalo ma koliko god se udaljio od njega i to je izgleda najveci problem.


Cijenim izuzetno ljude koji su razvijali i stvarali i unaprijedjivali brendove, od Jobsa pa nadalje… al ovo, maltretiranje i prepadanje sitnih poduzetnika, slasticara i obrtnika, na dreku u javnosti, u mom kraju, ima samo jedan naziv – kokosarenje.

Steve Jobs je bio najveci dionicar The Walt Disney Company (DIS). Danas je to njegova udovica Laurene Powel Jobs.

Disney takodje stvara brandove. I to brandove koji su puno jaci i dugovjecniji nego AAPL. Brand kosta, na njegovom razvoju rade desetine tisuca ljudi.

Disney je platio Georgeu Lucasu 4 milijarde dollara za Star Wars. Po tvojoj logici nisu mu trebali platiti nista nego ga nazvati Stars War, Star Battle ili tako nesto.

I?

Gledaj, da je mogao dobiti na sudu, sudovao bi se, a ovako je sve jasno.

Al zamisli kakav to moras biti covjek ili bolje receno necovjek pa ici zajebavati male slasticare i sitne obrtnike da im prijetis sudom zbog koristenja Walt Disney figurica? Kako god, to je bila dobra reklama za DIS, a losa za Ljutiku. I umjesto da se primi pravog i postenog posla, opet prica… navodna milijunska ulaganja i Jovo nanovo. Bas me zanima, na sto ce to ovaj puta izaci…

Ja mu predlazem neka ih sve tuzi, pa da vidimo kakav ce biti ishod!

Cijenim izuzetno ljude koji su razvijali i stvarali i unaprijedjivali brendove, od Jobsa pa nadalje… al ovo, maltretiranje i prepadanje sitnih poduzetnika, slasticara i obrtnika, na dreku u javnosti, u mom kraju, ima samo jedan naziv – kokosarenje.

New Report

Close