Linić: Do kraja travnja pet milijardi kuna za dugove zdravstva

Autor: Poslovni.hr/Hina , 18. travanj 2013. u 15:29
Photo: Goran Kovacic/PIXSELL

Ministar financija Slavko Linić najavio je danas da će Ministarstvo do kraja travnja uplatiti oko pet milijardi kuna zdravstvenim ustanovama.

Ministar financija Slavko Linić najavio je danas da će Ministarstvo do kraja travnja uplatiti oko pet milijardi kuna zdravstvenim ustanovama koje potom trebaju do kraja lipnja isplatiti svoje dugove i svesti rokove plaćanja na zakonskih 60 dana.

Vlada je danas odlučila sanirati dugove 25 zdravstvenih ustanova kojima su osnivači jedinice područne i regionalne samouprave, za što će biti izdvojeno 1,13 milijarde kuna. Već ranije je odlučila sanirati devet kliničkih bolnica, kojima je osnivač država, a čije su ukupne obveze krajem prošle godine bile 1,9 milijardi kuna. Ostatak su dugovi HZZO-a prema ustanovama i dobavljačima.

Linić je nakon sjednice Vlade rekao da će "do kraja mjeseca svi dugovi kliničkih bolničkih centara, županijskih bolnica i domova zdravlja biti plaćeni".

"Do kraja šestog mjeseca svi moraju biti svedeni na rok plaćanja od 60 dana, čime će biti provedena financijska transakcija za saniranje dugova, a potom i ozbiljan rad na sanaciji da se ne stvaraju novi dugovi. Zajednički će na tome raditi ministarstva zdravlja i financija te HZZO, i tu ćemo pokazati koliko se može promijeniti način upravljanja i kontroliranja rashodovne strane zdravstvenog sustava", rekao je Linić.

Cijela financijska konstrukcija za sanaciju zdravstva zatvorena je i uz pomoć kredita. "Sve je to dogovoreno i isplanirano ponovno kroz zaduženje. Kad promatramo sve dubioze koje smo zatekli, od brodogradnje, neracionalnosti, neprovedenih strukturnih promjena u trgovačkim društvima, problema u zdravstvu – posljednjim potezima koje ćemo imati u prvom polugodištu sve ono što se zove prošlost i plaćanje prošlosti bit će zatvoreno. Nažalost, i iz kredita", rekao je Linić. Naglasio je da do kraja godine cijeli sustav mora biti postavljen tako da se više ne stvaraju dodatne dubioze.

Pacijenti to ne bi trebali osjetiti, tvrdi ministar. "Zdravstveni sustav mijenjat će se tamo gdje je neracionalan, a neki će se odjeli spajati ako su dvije bolnice blizu", kaže Linić.

Komentirajte prvi

New Report

Close