Liječnicima koji ostaju u Hrvatskoj na poseban način odlučio je reći ‘hvala’

Autor: Zvonimir Varga , 27. travanj 2019. u 10:49
Foto: Getty Images / Privatni album

38-godišnji Petar Krizmanić napravio je web stranicu ‘Hvala Liječnici’.

Dok Hrvatsku trese val odlazaka stručnog kadra iz kojeg nisu izuzeti niti liječnici, u redakciju Poslovnog.hr javio se čitatelj koji smatra da pozornost treba obratiti na one koji ostaju – mišljenja je da zdravstveno osoblje u Hrvatskoj u teškim uvjetima radi vrlo kvalitetan posao, pa im je odlučio zahvaliti na vrlo poseban način.

38-godišnji Petar Krizmanić, naime, napravio je web stranicu Hvala Liječnici preko koje on osobno, ali i mnogi drugi korisnici zdravstvenih usluga mogu liječnicima i zdravstvenom osoblju uputiti riječi zahvale, ali i ako je potrebno, uputiti koju kritiku. 

– Na ideju sam došao osobnim iskustvima tijekom duge i neizlječive bolesti moga oca. Postalo mi je jasno kako liječničko i medicinsko osoblje vrši više dužnosti istovremeno, kako su zakinuti za sredstva, nužni kadar i potrebne radne uvjete te kako trpe veliki pogrešno usmjereni bijes svojih pacijenata i njihovih bližnjih. Usprkos tome u najvećem broju slučajeva uspijevaju časno i ispravno, u mnogim slučajevima vrhunski raditi svoj posao. Za takvu predanost rijetko prime primjerenu zahvalu, ističe naš sugovornik te naglašava kako je svoju stranicu zahvale pokušao istaknuti, ali od društveno angažiranih medijskih ličnosti i nekih novinskih kuća nije zaprimio odgovor. 

 

Zahvala liječnicama, liječnicima i medicinskom osoblju Javnog zdravstva Republike Hrvatske

U vrijeme kada se od svega bitnog lako diže ruke i kada se na negativne informacije i saznanja u najboljem slučaju inertno i zlurado konstatira "pa cijelo vrijeme i mislim da je tako", mnoge liječnice i liječnici odnosno medicinsko osoblje, usprkos pogrešno usmjerenim frustracijama pacijenata i tolikim nerazumnim i neshvatljivim opstrukcijama birokracije, a često po cijenu vlastitog psihofizičkog zdravlja, odlučuju raditi u Javnom zdravstvu. Iz toga razloga zaslužuju javnu zahvalu. Hvala.

Na pitanje što očekuje od svoje 'akcije', Krizmanić odgovara:

– Ne očekujem ništa. Ono što želim je poručiti liječnicima, tehničarima, liječničkom i medicinskom osoblju u cjelini kako takvu zahvalu zaslužuju te ona predstavlja minimum zdrave pristojnosti i čovječnosti za koju smatram da ne postoji u jasnom, strukturiranom i razgovijetnom obliku.

Tijekom bolesti njegovog oca, naš sugovornik susreo se s mnogim zdravstvenim djelatnicima, te je stekao dojam da su u mnogim slučajevima – nezaštićeni i izloženi neprimjerenim vanjskim utjecajima:

– U vrijeme bolesti moga oca razgovarao sam s liječnicama, liječnicima, medicinskim sestrama i drugim osobljem – na temelju tih razgovora postao sam uvjeren kako se nemar prema zdravstvenim djelatnicima ne odražava samo niskim plaćama već mnogo gorim, ranije spomenutim postupcima. Zbog čega ti vrlo bistri, educirani i jasno vrlo snažni i predani ljudi ne odlaze iz zemlje iako imaju razloga i mogućnosti? Uvjeren sam kako shvaćaju koliko toga ovisi o njihovoj podcijenjenoj prisutnosti i stoga predano, upravo medicinarski, izlječiteljski, rade svoj posao, često uz veliku cijenu po vlastito zdravlje, zaključuje autor web stranice Hvala Liječnici Petar Krizmanić.

 

Komentirajte prvi

New Report

Close